menu Home
AndorraCultura

Henri Matisse és el protagonista de la darrera exposició del CAEE

Ràdio Valira | 1 de desembre de 2023

El CAEE tanca la legislatura amb una exposició d’Henri Matisse, basada en la darrera etapa del pintor i artista francès. Entre el 30 de novembre fins al 2 de març de l’any vinent, el comú d’Escaldes-Engordany tindrà oberta l’exposició, de manera gratuïta amb un seguit d’activitats complementàries entre les quals hi haurà visites nocturnes, Nadal Matisse, sengles tallers a càrrec de Cecília Santañés i Mònica Armengol i fins i tot un concert de Jazz, en honor a la línia homònima de gravats i litografies de Matisse, interpretat per Efrem Roca al saxo i Kic Barroc al teclat.

El cònsol menor escaldenc, Quim Dolsa, ha destacat durant la inauguració de l’exposició que “tot el que es destina en cultura no es pot considerar mai una despesa, sinó que és una inversió”. Dolsa, que s’ha confessat admirador de l’art de Matisse, ha afegit que “el tracte del color que fa l’autor és un dels més especials que hi ha”. El cònsol ha fet un paral·lelisme amb Toulouse Lautrech i ha dit, entre somriures “tots dos eren grans artistes, força contemporanis, però amb orígens i visions del món força diferents”.

Per la seva part, el conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, ha recordat que “és la darrera exposició del mandat” i ha traçat el fil conductor que segueix des de l’anterior, que feia referència al Japó. “En aquella exposició vam registrar un total de 5.820 visitants, que ens refermen com una de les sales culturals, sinó la que més, visites rep del país” ha exposat Closa. Pel que fa al ontingut de la mateixa, cal ressenyar que estar integrada per un total de 70 obres, que la gran part són de la línia Jazz.

Entrant més al detall del contingut, la comissària de l’exposició, Rosa Perales, ha manifestat que “tenim davant les obres que Matisse va fer en la seva darrera etapa, quan ja no podia pintar. Ell va apostar per la pintura amb tisores, expandint la seva obra més enllà de la pintura”. Perales ha destacat que “aquestes obres van començar a partir del 1943, en plena Segona Guerra Mundial. Ell no es resignava amb el moment que estava vivint i va voler continuar pintant la vida de color fins al 1954, moment de la seva mort”.

En aquest context s’emmarquen les litografies, gravats i collages de l’exposició que hi ha al CAEE. La comissària apunta al fet que “trobem temes habituals en la seva obra i el jazz és una motivació per ell, perquè era un gran admirador d’aquesta música que neix als anys 40 del segle passat. De fet, ell, la línia volia que es digués Jazz Session, perquè simbolitzava el que a ell més li agradava de crear: la improvisació”.

Un balanç marcat per la pandèmia
Durant la inauguració de l’exposició, Closa ha parlat també del balanç al capdavant de la conselleria de cultura. Fent seves les paraules de Dolsa, ha refermat que “nosaltres tenim clar que cada euro que es destina a la cultura és una inversió i no una despesa”. El conseller de Vida Cultura ha dit que “no hem pogut fer tot el que ens hauria agradat, ja que ha sigut una legislatura marcat per l’any i mig que vam perdre durant la pandèmia”.

No obstant això, Closa s’ha mostrat content de “les exposicions que hem fet al CAEE, i la sala s’ha convertit en una referència per al país en matèria cultural”. Malgrat no haver pogut completar tots els projectes, el conseller ha deixat clara que “l’aposta que hem fet per la cultura és un fet” i ha apuntat també al que s’està fent des del comú en el marc del projecte Caldes.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play