menu Home
AndorraCultura

El Museu Postal d’Andorra publica una col·lecció de 1.646 segells a la seva nova pàgina web

Ràdio Valira | 30 de novembre de 2023

El Museu Postal d’Andorra es digitalitzarà mitjançant el portal web www.museupostal.ad, ja disponible. La digitalització del Museu Postal pretén fer més accessible el contingut del centre d’art, que comprèn un total de 1.646 segells a través dels quals s’explica i s’entén la història del Principat d’Andorra, a partir de moments, personatges, llocs i fets concrets. “No serà una web estàtica”, ha manifestat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell. “Tenim el repte d’anar-la actualitzant, afegint nous segells i aconseguir que, gràcies a la globalització, aquesta informació pugui arribar a tothom”.

“Des de la web es podrà visitar virtualment el que fins ara ha estat el museu físic; hi trobarem l’explicació i l’evolució no només dels correus, sinó també del transport amb què es distribuïa la correspondència… de la mateixa manera que els carters han estat l’evolució dels antics traginers, la transformació tecnològica del museu també significa una millora i un salt qualitatiu”, ha explicat la directora del departament de Promoció Cultural, Montse Planelles. “El gruix de la web, però, és la ingent col·lecció filatèlica digitalitzada, on s’hi recullen segells provinents des de l’any 1938. Tot aquell qui desitgi veure els segells en format físic ho podrà fer, cita prèvia, a la biblioteca comunal”, ha afegit Planelles.

El primer Museu Postal d’Andorra va obrir les portes l’any 1982, a la Casa de la Vall, on va romandre fins l’any 1991; el 19 de novembre de 1998 es va inaugurar un altre Museu Postal localitzat a l’era del Raser, Ordino, on s’ha mantingut el darrer quart de segle, “amb l’objectiu d’informar sobre la formació del sistema postal a Andorra, com a part de la història del nostre país”, ha declarat la ministra de Cultura, recordant que una de les particularitats d’Andorra és la manca d’un servei propi de correus, fet pel qual s’utilitzen els serveis postals dels països veïns (Correos Españoles, i la Poste Française).

Durant el mes de desembre, s’organitzaran visites guiades pel Museu Postal d’Andorra, d’una durada de 30-40 minuts i pensades per grups d’unes 20-25 persones com a màxim. “Hem comprovat que, amb grups més grans, la qualitat de l’experiència baixa”, ha explicat la cap d’àrea dels Museus del Govern, Ruth Casabella. Aprofitant els darrers dies de ‘vida’ del museu físic, s’ha organitzat el ‘Festival del Postal’ una sèrie d’activitats que giraran entorn del món de les cartes i els segells: la museòloga i creadora del Museu Postal, Marta Planas, oferirà una xerrada el 14 de desembre; i per “acomiadar com Déu mana el museu”, el 16 de desembre tindrà lloc una xocolatada popular.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play