menu Home
AndorraPólitica

Macron obre la porta a què el Banc de França pugui ser prestador d’última instància

Ràdio Valira | 14 de novembre de 2023

Andorra la Vella.- El copríncep francès, Emmanuel Macron, ha rebut el cap de Govern, Xavier Espot, i el síndic general, Carles Ensenyat, en la primera trobada institucional de la legislatura que s’ha celebrat aquest dilluns a la tarda al Palau de l’Elisi de París. Durant la reunió, els mandataris han exposat els principals reptes de la legislatura centrats en l’habitatge i en la finalització de la negociació per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea (UE).

Espot ha exposat en quin punt es troben les negociacions amb la UE, destacant que la solució per a la lliure circulació de persones ja es troba pràcticament acordada, i que l’entesa sobre el protocol de serveis financers està força encarrilada. En aquest sentit, el cap de Govern ha sol·licitat al copríncep Macron el seu suport i acompanyament perquè les entitats bancàries d’Andorra puguin accedir als mecanismes de liquiditat equivalents als dels bancs dels països membres a través del Banc de França. Si bé es tracta d’una entitat independent, Macron s’ha mostrat receptiu i obert a ajudar.

El cap de Govern ha manifestat que “el suport i l’ajuda del copríncep seran cabdals” i ha reiterat la finestra d’oportunitat que suposa per a Andorra tancar un bon acord amb la Comissió Europea en les properes setmanes, i, en tot cas, abans que se celebrin eleccions al Parlament Europeu.

A banda d’aquestes qüestions, el copríncep francès s’ha compromès durant la reunió d’aquesta tarda a visitar de nou Andorra durant el 2024. L’única ocasió que va venir al país va ser el setembre del 2019. Serà, ha explicat el síndic general, “un molt bon moment de retrobament amb el poble andorrà i les seves institucions”.

Espot i Ensenyat realitzaran el proper divendres 17 de novembre a les 17 hores una nova visita institucional al copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.

Vint-i-sis ambaixadors acreditats a Andorra presenten les cartes credencials al copríncep

Un cop finalitzada la trobada amb el cap de Govern, el Palau de l’Elisi ha estat també l’escenari de l’acte de presentació de les cartes credencials al copríncep francès, Emmanuel Macron, per part d’un total de 26 ambaixadors de països acreditats a Andorra. A l’acte també hi ha pres part la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor.

Durant l’acte Macron ha encoratjat els diversos ambaixadors a impulsar la cooperació bilateral amb Andorra, alhora que ha mostrat el suport pels projectes internacionals i multilaterals del país, en particular l’acord d’associació amb la UE.

D’aquesta manera, han presentat credencials davant el copríncep els ambaixadors d’Espanya, Canadà, Luxemburg, Bèlgica, Finlàndia, Lituània, Ghana. Ucraïna, Bangladesh, Pakistan, Grècia, Azerbaidjan, Indonèsia, Cuba, Índia, Àustria, Armènia, Polònia, Mongòlia, Alemanya, Mèxic, Kosovo, Japó, Bòsnia i Hercegovina, Eslovàquia i Sud-àfrica.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play