menu Home
AndorraPólitica

AM.- El comú d’Andorra la Vella redueix les emissions de CO2 en un 13,2% des del 2019

Ràdio Valira | 6 de novembre de 2023

Andorra la Vella.- Un seguit de mesures preses des del 2019 han fet que el comú d’Andorra la Vella hagi reduït les emissions de CO2 en un 13,2%. D’aquesta manera, el 2022 les emissions se situaven vora les 2.000 tones, 303 menys que el 2019, segons les conclusions d’un estudi sobre la petjada de carboni que el cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, i el conseller de Sostenibilitat i Innovació, Gerard Estrella, han presentat aquest dilluns al matí. Accions destinades a l’eficiència energètica i l’estalvi fruit “d’un canvi d’hàbits en els treballadors”, com la reducció de la calefacció a 20 graus i l’augment de la temperatura dels aires condicionats a 26; la substitució de les calderes dels Serradells gràcies a l’embrancament a la xarxa de calor de FEDA Ecoterm; l’optimització dels desplaçaments dels treballadors i el canvi en la flota de vehicles, o les millores fetes en l’enllumenat públic han estat claus per a aquesta reducció, tal com han comentat Astrié i Estrella, que han afegit que “l’estudi dona molta informació per prioritzar les inversions en els anys a venir” per millorar encara més aquesta petjada.

Astrié ha destacat que el comú, en ser una administració pública “ha de tenir un rol exemplar” en la lluita contra el canvi climàtic i ha remarcat que l’estudi que s’ha dut a terme avalua tant la totalitat dels edificis comunals, com la xarxa d’enllumenat, la xarxa d’abastament d’aigua i la flota de vehicles comunal. Aquesta avaluació ha permès concloure que en quatre anys s’ha reduït en el 13% abans esmentat la producció de CO2 i des del comú destaquen les accions que han servit per aconseguir aquesta rebaixa. Així, Estrella ha subratllat que els resultats “no són fruit de l’atzar sinó d’un conjunt de mesures aplicades aquests anys”. En aquest sentit, s’ha pogut reduir en un 34% les emissions procedents de les calefaccions, un resultat en el qual ha estat clau el fet que l’edifici del centre esportiu dels Serradells, que té un important consum d’energia, s’hagi embrancat a la xarxa de calor de FEDA Ecoterm. També ha tingut un impacte molt considerable el canvi de l’enllumenat públic, que ara com ara ja és 100% amb llums led, la qual cosa ha suposat que les emissions hagin caigut un 15%. En aquesta eficiència, Estrella ha detallat també millores en els despatxos quant als aïllaments, o el condicionament, també, de la piscina olímpica dels Serradells. També ha remarcat el canvi progressiu de vehicles més contaminants amb la compra d’elèctrics o híbrids; els canvis en els ascensors de la plaça del Poble o la il·luminació del centre de congressos, que a més ben aviat es connectarà també a la xarxa de calor, reduint d’aquesta manera la despesa energètica d’un edifici que és un dels que més consumeixen.

Quant al futur, Astrié ha detallat que caldrà continuar fent accions i així, ha avançat que serà necessari instal·lar llums led en els aparcaments comunals; potenciar la producció autòctona (un fet que es plasmarà gràcies a la instal·lació de plaques solars a la coberta de l’edifici dels Pouets) o la substitució “gradual” dels vehicles més contaminants per elèctrics o híbrids.

El cònsol major ha detallat que les inversions per aconseguir aquestes accions han estat importants i, per exemple, en enllumenat públic en 5-6 anys s’ha invertit uns 600.000-700.000 euros. També l’aposta per embrancar els Serradells a la xarxa de calor ha suposat un cost important. Sobre aquesta xarxa, ha destacat que de cara al 2025-2026 les previsions de FEDA Ecoterm és que unes 8.000 llars hi estiguin connectades, la qual cosa tindrà un rellevant pes en “la petjada de carboni” de la parròquia. Una altra acció important ha estat el treball per reduir les fuites a la xarxa d’aigua potable.

Tant el mandatari comunal com el conseller de Sostenibilitat han remarcat que en aquests resultats ha tingut un pes important el canvi d’hàbits dels treballadors i en aquest sentit Astrié ha subratllat que la guerra d’Ucraïna i la crisi energètica el que ha “servit és per conscienciar que l’energia no es pot malbaratar i els canvis d’hàbits (com la baixada de la calefacció o la pujada dels aires condicionats) han vingut per quedar-se”.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play