menu Home
AndorraPóliticaSocietat

Un Consell General neutre en emissions pel 2024

Ràdio Valira | 24 d'octubre de 2023

Andorra la Vella.- La Sindicatura del Consell General s’ha marcat com a objectiu que el parlament sigui neutre en les seves emissions de CO2. Per això, actualment s’estan impulsant un seguit de projectes que combinats convertiran al Consell General en un dels primers parlaments del món amb zero emissions equivalents de CO2.

En aquest sentit, s’ha convocat un concurs públic, que aquest dimecres sortirà publicat al BOPA, per al subministrament i els treballs de substitució i ampliació de la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en les cobertes dels edificis del Consell General. D’aquesta manera, s’augmentarà la superfície de plaques solars fins als 756 m2, amb una potència global de 99 kWp (màxim teòric al migdia d’un dia assolellat) i que permetrà arribar a una producció anual de 152 MWh amb un estalvi estimat d’emissions de 60 tones de CO2 anuals.

La substitució de les plaques solars actuals per unes de més eficients i l’ampliació de la superfície d’instal·lació permetrà que el Consell General generi amb energia solar el 12% del consum elèctric anual. També s’ha calculat que la inversió es recuperarà en aproximadament 8 anys per l’estalvi que suposarà en la factura elèctrica.

60.000 litres menys de gasoil a l’any amb la connexió a FEDA Ecoterm

Amb la voluntat de reduir les emissions de CO2, però també l’impacte en els veïns del barri antic d’Andorra la Vella, el Consell General està ultimant la connexió a la xarxa de calor urbana de FEDA Ecoterm.

Això significarà que els sistemes de climatització del Consell General deixin d’emetre a l’aire més de 156 tones de CO2 anuals i altres gasos contaminants provinents de la combustió del gasoil. A més, això suposarà un estalvi de 60.000 litres de gasoil anuals en calefacció.

La connexió a la xarxa de calor urbana també implica una millora de l’eficiència energètica en la climatització de l’edifici del Consell General, ja que gran part de l’energia s’aconsegueix a través de la cogeneració provinent de CTRASA.

Vehicles elèctrics i il·luminació LED

Al llarg del 2024 el Consell General també substituirà els dos vehicles dels quals disposa actualment i que consumeixen gasolina per un d’elèctric que es podrà recarregar al pàrquing interior del Consell General que té instal·lats dos punts de càrrega per a vehicles elèctrics.

Finalment, des de fa uns mesos s’ha iniciat el canvi de gran part de la il·luminació dels edificis del Consell General i Casa de la Vall. D’aquesta manera, els projectors amb bombetes halògenes estan sent substituïts per tecnologia LED que consumeixen deu vegades menys.

A les actuacions que ja estan previstes, cal sumar el constant manteniment dels edificis del Consell General per assegurar la màxima eficiència energètica i garantir-ne el màxim aïllament. A més, els serveis tècnics i de manteniment treballen permanentment en l’optimització dels sistemes de climatització i il·luminació per continuar reduint el consum energètic de la institució.

ANA


 • Ara en directe
 • PROPERAMENT • cover play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • play_circle_filled

  RAC1
  Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play