menu Home
AndorraPólitica

CG.- AM.- La majoria referma que la descongelació dels lloguers “va en la línia” marcada pel raonador

Ràdio Valira | 17 d'octubre de 2023

Andorra la Vella.- Els grups parlamentaris de la majoria al Consell General, Demòcrates i Ciutadans Compromesos, creuen que la descongelació dels lloguers que preveu el projecte de llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatge presentat aquest dilluns pel Govern “va en la línia” de les conclusions de l’informe del raonador del ciutadà corresponent al 2022. En l’informe, s’especificava que més de la meitat de les demandes rebudes durant l’any passat estaven relacionades amb aquesta problemàtica i es reclamava mantenir la congelació dels preus dels lloguers i construir més immobles pel parc d’habitatge públic.

Durant l’anàlisi de l’informe al Consell General, tant el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, com la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, han defensat que el projecte de llei presentat pel Govern aquest dilluns atorgarà més seguretat als llogaters tenint en compte que preveu pròrrogues de fins a quatre anys pels contractes més antics i, per tant, això aportarà més seguretat que no pas anar aprovant pròrrogues “any rere any” com s’ha estat fent els darrers anys. De fet, Marsol ha recordat que aquesta mesura tindrà efecte sobre el 60% dels contractes de lloguer.

La ministra ha tornat a reconèixer que un dels principals problemes de la ciutadania és l’accés a l’habitatge. “És la nostra prioritat i en el projecte de pressupost es veurà com la gran partida a nivell d’inversió és l’habitatge”, ha dit. Tot i això, ha reconegut que no és una situació de fàcil solució, ja que altres disfuncions en el funcionament general com la lentitud de la justícia també és un fet que agreuja la problemàtica. Al llarg del seu exposat, ha mostrat la voluntat del Govern a “escoltar propostes” especialment relacionades amb els pisos buits i els apartaments turístics, uns immobles que poden ser “una bona part de solució del problema”.

A banda, ha defugit que una de les solucions passi per construir més edificis, ja que “entenem que amb els habitatges que hi ha al país podem trobar una solució”. Així, ha avançat que al gener es presentarà el projecte que buscar pal·liar tots aquests efectes negatius del mercat però ha demanat la col·laboració de tots, també dels particulars.

Des de la visió de la resta de grups, la bancada de Concòrdia ha estat la més crítica. La consellera general Núria Segués ha posat en relleu que “una vegada més, ens trobem davant la desafiadora crisi de l’habitatge”. En els resultats de l’informe del raonador, ha afegit, “queda clar que una de les qüestions més importants del país és aquesta problemàtica” i les dades, a més, “no fan més que denotar que és una preocupació creixent que s’incrementa any rere any”. En aquest sentit, ha manifestat que els resultats “evidencien les carències en aquesta matèria per part del Govern” i, si bé s’han implementat mesures, “no han estat suficients”.

Des de Concòrdia, s’ha aprofitat per exposar les propostes de la formació i que passen per reintroduir al mercat els milers de pisos buits; incrementar progressivament l’ITP; establir un sistema de quotes pel que fa a l’adquisició d’immobles per part de no residents, i consolidar un parc d’habitatge públic amb un percentatge dels pressupostos anuals. A més, han advocat per donar continuïtat a la fórmula de prorrogar els contractes de lloguer un any més incrementant-hi l’IPC i aplicant variabilitats en funció de la renta.

Per la seva banda, la consellera general i presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, ha sentenciat que s’ha de treballar per tal d’evitar “el patiment de les famílies” tenint en compte que “tornar a la llei de l’oferta i la demanda en un mercat que DA no ha aconseguit destensar, ens portarà a tensar altres sectors com el treball”. De fet, ha posat de manifest les dificultats amb què ja s’està trobant el país per atreure treballadors.

Des d’Andorra Endavant, la consellera general Noemí Amador ha compartit les queixes del raonador i ha apostat per impulsar un canvi legislatiu “en un futur proper” per tal d’introduir canvis en el nomenament del raonador del ciutadà i que aquest sigui escollit pel poble andorrà. En aquesta línia, des del PS s’ha treballat una proposició de llei que a hores d’ara està sent estudiada per l’executiu i compartida amb la resta dels grups.

Designació de dues inspectores a l’APDA

Paral·lelament, la sessió del Consell General d’aquest dimarts també ha servit per aprovar per assentiment el nomenament de les dues noves inspectores de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA). Així doncs, s’han aprovat les candidatures presentades per Belina In Soon Babi i Sabrina Pujol.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play