menu Home
Societat

Desemmascarant els additius: Un viatge cap a una experiència autèntica del te i la salut

Ràdio Valira | 20 de setembre de 2023

En qualsevol època de l’any, el te sempre ha estat una beguda apreciada per gairebé tothom. Amb l’èmfasi creixent en l’activitat física i l’alimentació saludable, no és sorprenent que també s’estigui posant de moda prestar atenció al que bevem. Això és el que ha contribuït a la creixent popularitat del te en els nostres dies. Els estands dels supermercats i les botigues d’especialitats ofereixen una àmplia gamma de tes en diverses formes i sabors, adaptats a tots els estils de vida. No obstant això, et preguntes realment què hi ha a la teva tassa de te? Ets capaç de distingir entre un te elaborat amb ingredients naturals i un que incorpora aromes artificials? La indústria del te ha dedicat anys a perfeccionar els seus sabors per satisfer els gustos de milions de persones. Hi ha amants del te que se senten orgullosos de la seva tassa de te vermell de fruits del bosc o del te negre amb un toc de vainilla. Però, som verdaderament conscients que el que realment bevem és aigua amb aromes artificials? Què passa quan aquesta manipulació ens priva de l’autèntica experiència del te?

Segons l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, un additiu alimentari és una substància que generalment no es consumeix per si sola com a aliment ni s’utilitza com a ingredient característic en la preparació d’aliments. Aquesta substància no té valor nutritiu i es fa servir amb finalitats tecnològiques en la preparació i el tractament dels aliments.

La realitat dels tes que es consumeixen a Andorra és que, en un 95% dels casos, es tracta de tes aromatitzats. Per entendre millor aquest concepte, és crucial conèixer les tres principals maneres de conferir sabors als tes:

1. Els tes amb flors naturals.
2. Les barreges de tes purs o ‘blends’.
3. Els aromes afegits (naturals i artificials).

Avui en dia, els aromes naturals i artificials són les formes més comunes d’afegir nous i emocionants sabors a les fulles de te. Tot i que es poden elaborar tes amb ingredients naturals, la fragància natural està limitada per les característiques de les matèries primeres. Les grans empreses alimentàries han trobat maneres d’abaratir els costos reemplaçant els ingredients naturals per productes químics.

Tant els aromes naturals com els aromes artificials no deixen de ser un derivat d’un procés sintètic; una substància que es formula o es fabrica mitjançant un procés químic o per un procés que canvia químicament una substància extreta de plantes naturals. Teniu en compte que normalment, s’afegeixen aromes naturals o artificials per enganyar les papil·les gustatives i la ment i ‘disfressar’ el sabor de les fulles de baixa qualitat. Els aromes dels laboratoris solen ser més estables que els extractes d’aromes purament naturals. En general aquests tes no resisteixen múltiples infusions, ja que l’aroma només s’afegeix a la superfície de la fulla seca. Els únics beneficis dels aromes afegits són els baixos costos i els potenciadors dels sabors.

Amb aquesta comprensió més profunda sobre els additius i els aromes en els tes, podem explorar com aquestes pràctiques influeixen en la qualitat i l’experiència del te. És important recordar que la qualitat i l’aroma del te són factors crucials que determinen el plaer i els beneficis per a la salut que podem obtenir de la nostra tassa diària de te.

*Sòcia fundadora de Lovedrinktea

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play