menu Home
AndorraSocietat

Optimisme en la captació de nous donants de medul·la òssia

Ràdio Valira | 19 de setembre de 2023

Andorra la Vella.- La campanya ‘Match Tour: Un tour per l’amor, l’amor per la vida’, una iniciativa que busca cercar nous donants de medul·la òssia, està tenint una molt bona acollida per part de la ciutadania en el seu pas per Andorra. Impulsada per la Fundació Josep Carreras i l’Organització Nacional de Trasplantaments d’Espanya (ONT), la campanya també compta amb el suport del Govern i el Servei d’Atenció Sanitària (SAAS) i se celebra per commemorar el Dia mundial del donant de medul·la òssia, que va tenir lloc aquest 16 de setembre.

La ministra de Salut, Helena Mas, s’ha mostrat optimista pel que fa a l’acollida de la proposta, ja que fins al moment unes cinc persones s’han inscrit de nou. “Estem molt contents i satisfets de poder posar llum i visibilitat a aquesta iniciativa de la donació perquè al final estem donant vida”, ha explicat. Pel que fa a les noves inscripcions, ha assegurat que “per a nosaltres és una xifra molt bona”.

La ministra ha posat en relleu que una altra de les finalitats de la campanya és “que la gent entengui què significa ser donant i entengui la seva importància” tenint en compte que “és un procés relativament fàcil”. De fet, ha recordat que a hores d’ara la ràtio de donants “és molt petita”, ja que es compta amb unes 3.500 persones aproximadament. A més, ha recordat que durant la campanya de donació de sang que està impulsant la Creu Roja també s’aprofita per captar nous donants.

Per la seva banda, Josep Carreras, com a representant principal de la seva fundació, també ha volgut fer una crida a la ciutadania per tal que s’adhereixin a la iniciativa, ja que només es demana una extracció de sang que, posteriorment, “pot arribar a salvar una vida”. “Jo animaria a tothom en què pensés en fer-se donant perquè és una demostració de la seva realitat humana”, ha afegit. Carreras també s’ha felicitat del recorregut que està tenint la fundació, ja que és present en països com Alemanya, els Estats Units o Suïssa.

Pel que fa a l’adhesió d’Andorra a la campanya, ha exposat que “és una demostració de solidaritat i de sensibilitat per part del Govern” i, per tant, “estem encantats i molt agraïts”.

En vigor els actes de psicologia a la cartera de serveis de la CASS

D’altra banda, la ministra de Salut també ha fet referència a la inclusió dels actes de psicologia a la cartera de serveis de la CASS, una mesura que aquest dilluns ja ha entrat en vigor. Tal com ha esmentat, es tracta d’una reivindicació del Col·legi de Psicòlegs, però també de la ciutadania que finalment ha pogut veure la llum.

De moment, però, ha reconegut que des del ministeri només hi ha cinc persones acreditades per dur a terme el procés de “convenariat” amb la CASS, tot i que, ha assegurat, “els professionals, de forma progressiva, es van sumant i van sol·licitant l’accés a tots els requisits per accedir-hi”. En aquest sentit, ha emfasitzat que la inclusió de més professionals “és qüestió de dies”.

Malgrat la manca de professionals, ha indicat que els usuaris ja en poder fer ús mitjançant una sol·licitud per la via del metge referent, qui derivarà els pacients si així ho considera adient.

Finalment, també s’ha felicitat de l’entrada en vigor de la figura del tercer pagador a les farmàcies per a les persones majors de 65 anys. De moment, ha manifestat, “no hi ha hagut incidents que siguin dignes de mencionar”, ja que només s’han rebut trucades de persones demanant informació. “És cert que és el primer dia i, per tant, hem d’esperar per veure si hi ha alguna cosa que hàgim de fer”, ha conclòs.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play