menu Home
AndorraSocietat

L’Andorra Taste Award reconeix la trajectòria de Gasto?n Acurio

Ràdio Valira | 14 de setembre de 2023

Andorra la Vella.- El xef peruà Gastón Acurio ha estat guardonat aquest dijous amb l’Andorra Taste Award, un premi que reconeix la seva tasca professional a l’hora d’aconseguir posicionar la cuina del seu país en l’àmbit internacional. Amb aquest reconeixement, Acurio s’emporta un bocí d’Andorra representat en una escultura de l’artista del país Nerea Aixàs, que ha reunit l’essència de les muntanyes en un bloc de guix gravat amb xicoies.

Acurio ha estat guardià d’una cuina on prima el respecte i la connexió amb la naturalesa, de temporada i que escolta la gent de camp, el mar i la muntanya. En l’entrega del premi ha recordat el temps en què “internet no havia arribat al Perú i estàvem orgullosos de la nostra cuina, però dins la nostra intimitat”. En aquest sentit, ha recordat que “històricament ens han fet creure que el que venia de fora era més valuós i que els nostres recursos els havíem d’exportar per tornar-los a comprar transformats”.

En aquell moment, “hi havia pioners en el món de la cuina peruana que intentaven agafar la bandera de reivindicar el producte de la terra i les tradicions davant una audiència que no estava preparada per aquest missatge”. Però quan “un grup de joves que vam néixer en famílies amb recursos per enviar-nos a estudiar fora, a les escoles franceses” vam “tenir l’oportunitat de lluitar pel més difícil: trencar els egos, les vanitats i les desconfiances” tot va canviar. D’aquesta manera, “després de fracassos i aprenentatges, vam aconseguir compartir amb el món la nostra cultura”.

El xef ha destacat que en pocs anys els restaurants de cuina peruana al món han crescut de 100 a 12.000. “La cuina és un acte molt bonic, humà i ple de sensibilitat que s’ha de conservar”, ha defensat.

A banda de l’entrega del guardó, el matí de la segona jornada professional ha acollit les ponències dels xefs Edorta Lamo (Arrea!), Benito Gómez (Bardal**), Sven i Amanda Wassmer (Memories***), Joan Roca (El Celler de Can Roca***), així com una taula rodona on han participat Jordi Planes (embotis Cal Jordi), Cristina Tor (Casa Auvinyà), Pablo Urcelay (formatgeria Casa Rabuert) i Eli Farrero (El Ventador). A la tarda serà el torn dels xefs Paolo Casagrande (Lasarte by Martín Berasategui***), David Gil (I+DESSERTS) i Roger Biosca i Marc Mora (L’Isard).

Aquest divendres, la jornada arrancarà amb el xef Albert Ventura (Coure Andorra), a qui el seguirà Rebecca Clopath (Biohof Taratsch). La lectura del manifest i l’acte de cloenda tancaran oficialment les jornades professionals, tot i que encara se celebrarà un tast de vins amb Ferran Centelles (exsumiller elBulli i cofundador de Wineissocial i Outlook Wine).

Al migdia es donarà pas a l’Andorra Taste Popular, que deixarà un cap de setmana on la gastronomia dels millors xefs del país s’acostarà a la ciutadania a través d’una vintena de propostes que es podran degustar a un preu de 4 euros.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play