menu Home
AndorraPólitica

“Sorpresa, disgust o llàstima” pel ‘no’ de Liberals i Concòrdia al pacte d’estat

Ràdio Valira | 6 de setembre de 2023

<p>Andorra la Vella.- “Sorpresa”, “disgust” o “llàstima” han estat els sentiments que el Govern ha expressat quant al fet que Concòrdia i Liberals hagin manifestat que no seran presents al pacte d’estat sobre l’acord d’associació per a la Unió Europea. Així ho ha palesat el ministre portaveu, Guillem Casal, que considera que aquestes dues formacions han “deixat passar l’oportunitat” d’expressar la seva opinió en el si de les negociacions.

“Concòrdia ha deixat passar l’oportunitat que la seva veu a la Comissió Europea sigui escoltada”, i més tenint en compte, ha afegit Casal, que des del partit es propugna la necessitat de diversificar l’economia, un fet que serà possible, ha defensat, en el marc d’aquest acord d’associació. D’aquesta manera, ha expressat un sentiment de “disgust” i fins i tot de “resignació” per aquesta negativa.

El portaveu de l’executiu ha manifestat que és evident que hi ha molts aspectes que estan negociats i que, per tant, el posicionament de Concòrdia no ha pogut ser incorporat, però també ha recordat que actualment s’està en un “moment crucial” perquè s’està fent “l’ajustament polític per a l’encaix ideal de les quatre llibertats en les especificitats andorranes”. Casal també ha destacat que li “estranya” que Concòrdia digui que el Govern només incideix en els riscos de no tenir aquest acord i ha assegurat que “ningú té la paternitat dels riscos”.

Sobre alguns dels punts destacats per Concòrdia per dir ‘no’ al pacte d’estat, el portaveu del Govern ha manifestat que no s’estarà sotmès al tribunal europeu i ha afegit que en la resolució de litigis un primer pas seria la intervenció del comitè mixt en què Andorra hi seria present; un segon estadi serà la intervenció del tribunal europeu de justícia i el tercer seria un tribunal d’arbitratge al qual Andorra també podria recórrer. Quant al fet que l’acord suposi la finalització del règim d’autorització prèvia de les inversions estrangeres per als residents a la comunitat, en paraules de Concòrdia, Casal ha destacat que s’ha apel·lat al model de Malta que te un sistema d’autoritzacions.

Pel que fa al ‘no’ de Liberals, Casal ha manifestat que el sentiment de “llàstima és encara més gran”, ja que ha estat un partit que ha format part de les decisions legislatives i executives durant la darrera legislatura, en què hi havia “un posicionament unànime”. “M’agradaria saber a què respon”, ha emfasitzat i ha reiterat que aquestes negatives han suposat que sense anar més enllà en la reunió que el cap de Govern, Xavier Espot, ha mantingut a Brussel·les el posicionament d’aquestes dues formacions no hi hagi estat present. Així, ha defensat que no es tracta de “donar copets a l’esquena” al cap de Govern o a l’equip negociador sinó de “millorar la posició d’Andorra” i ha recordat que l’acord d’associació no és un projecte del Govern demòcrata sinó de molts executius anteriors.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play