menu Home
AndorraSocietat

El Protocol d’Actuació Immediata registra nou declaracions de menors en set mesos

Ràdio Valira | 21 d'agost de 2023

Andorra la Vella.- El Protocol d’Actuació Immediata (PAI) registra nou declaracions de menors durant els set primers mesos de l’any. Així es desprèn de les dades facilitades pel departament d’Infància, Adolescència i Joventut del ministeri d’Afers Socials, en les quals s’indica que la xifra no representa els casos d’abús sexual i maltractament físic que s’han detectat durant l’any, sinó que són les dades de la intervenció de la psicòloga forense sol·licitades pels batlles instructors dels possibles casos. D’aquesta manera, de gairebé la desena d’actuacions, cinc corresponen a la notificació d’una possible situació d’abús sexual i quatre per una eventual situació de maltractament físic.

La directora del departament, Laura Mas, explica que l’entrada en funcionament del protocol, el novembre del 2020, va permetre incrementar el nombre de casos d’abús infantil i maltractament al país, així com millorar les intervencions i, sobretot, “evitar la victimització secundària” dels infants i joves. Així doncs, recorda que el PAI facilita que les possibles víctimes només hagin d’explicar els fets una vegada, gràcies a l’enregistrament de la declaració.

Perquè aquesta declaració tingui lloc en un espai ‘amable’ per als infants i adolescents s’han habilitat dues sales, una al ministeri per als més petits i una altra a Prada Casadet per als més grans on els menors poden declarar mentre són gravats. Les persones que assisteixen al relat dels fets, tret dels psicòlegs que acompanyen el menor, estan en una sala annexa i la víctima no els pot veure, ja que hi ha instal·lat un vidre unidireccional. La filmació que es fa és la prova que servirà per a la instrucció del cas. “Aquesta metodologia permet evitar la victimització secundària i millorar el tracte cap a l’infant, adolescent i la seva família”, exposa.

D’aquesta manera, Mas en fa una valoració “molt positiva” i recorda que les persones que detectin un possible cas d’abús sexual o maltractament cap a un menor s’han de dirigir a la policia, qui s’encarrega d’activar el protocol. En aquest sentit, reitera que els casos en els quals ha intervingut el departament només representen una part del total, ja que “no tots ens acaben arribant”.

Una cinquantena de notificacions de risc dels infants en sis mesos

Durant el primer semestre s’han registrat un total de 46 notificacions de risc dels infants a través del Protocol d’Actuació Social. De les dades, cal tenir en compte que 34 s’han detectat a través de l’alerta per part de professionals relacionats amb la infància i dotze han estat informades per part de la ciutadania. Les dades mantenen una estabilitat en relació amb les registrades al llarg de l’any passat, quan es van detectar 89 casos, 74 per part de professionals i quinze avisos de la població.

Respecte a aquestes xifres, Mas explica que més de la meitat de les situacions de risc detectades el 2022 (53) s’estan gestionant a través l’àrea d’Atenció a les Persones i les Famílies, ja que “suposen un risc lleu i moderat”, la qual cosa permet treballar per reconduir els indicadors de risc. Tanmateix, una vintena es tracten al servei d’Atenció a la Infància i Adolescència. “L’accés a la ciutadania ens permet detectar més casos i això permet treballar per tal que els indicadors de risc es recondueixin i no arribi a ser un cas greu a través d’una actuació anticipada”, indica.

Quant a les situacions més comunes, la directora comenta que acostumen a ser “negligències”, com per exemple que l’infant no porti la roba adequada per l’època de l’any, que no disposi del material escolar necessari o que es detecti un absentisme crònic, entre altres. “Hi ha moltes circumstàncies que poden arribar al fet que el nen estigui en una situació de risc”, assevera.

El protocol s’aplica als infants i adolescents menors de divuit anys i es dirigeix a tota la ciutadania, a través de la pàgina web d’Afers Socials, i professionals, públics o privats, que tinguin coneixement o sospita fonamentada d’una situació de risc o desemparament d’un infant o un adolescent.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play