menu Home
AndorraPóliticaSocietat

El juliol es tanca amb la xifra d’aturats més baixa dels darrers dotze mesos

Ràdio Valira | 21 d'agost de 2023

Andorra la Vella.- En tan sols un any la xifra de persones que es troben a l’atur ha caigut un 16,3%. Així, la xifra de persones que no tenien feina i que estaven inscrites al Servei d’Ocupació a finals del mes de juliol era de 318, la més baixa dels darrers dotze mesos. I és que fa un any el total se situava en 380 i un mes enrere, és a dir, al juny, el volum d’aturats era de 330 persones, amb la qual cosa el total del juliol suposa un 3,6% menys.

Segons les dades fetes públiques aquest dilluns pel departament d’Estadística del Govern, a Ocupació també hi havia inscrites a finals de juliol 245 persones que volien una millora laboral, un 1,7% més que el mes anterior i un 24,4% menys que ara fa un any. Pel que fa al nombre total de llocs de treball oferts, és de 2.079, un 20,9% menys que el mes anterior. Respecte al mateix mes de l’any passat, la variació del nombre de llocs de treball oferts és positiva d’un 50,5%.

Pel que fa als demandants d’alta a final de mes, Estadística ha calculat la mitjana i durant els darrers dotze mesos és de 377 demandants en recerca i 287 en millora, amb una variació negativa respecte al període anterior del 20,6% pel que fa als aturats i del 36,4% per a les persones que busquen una millora laboral. La mitjana de llocs de treball en els darrers dotze mesos és de 1.972, amb un augment percentual respecte al període anterior del 27,5%.

Cal destacar que dels 318 demandants en recerca d’un lloc de treball, un 28,9% són empleats administratius; un 19,8%, treballadors no qualificats i un 15,7%, treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors. Pel que fa a les 245 persones que volen una millora laboral, un 29,4% són empleats administratius; un 21,6% tècnics i professionals de suport i un 14,7% tècnics i professionals científics. Pel que fa als llocs de treball oferts, cal assenyalar que un 36% són per a treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors; un 27,2% per a treballadors no qualificats i un 20% per a artesans i treballadors qualificats de les indústries i la construcció.

Pel que fa als perfils de les persones inscrites, cal destacar que entre els aturats un 81,1% fa menys de sis mesos que no tenen feina. Així, del total de desocupats en recerca, la gran majoria (92,1%) són desocupats de curta durada, mentre que el 7,9% restant ho són de llarga durada. I pel que fa als que volen una millora laboral, un 55,5% tenen un contracte temporal.

Entre els que busquen feina, per nacionalitat i temps de residència, el grup més nombrós són els espanyols amb deu anys o més de residència, que representen el 32% del total, seguits dels portuguesos amb deu anys o més de residència, que suposen el 9,3%. Cal destacar, també, que en els darrers dotze mesos, 43 persones, és a dir, el 13,5%, no van tenir cap intermediació. El 86,5% restant dels inscrits van tenir intermediació almenys una vegada. S’observa com els desocupats que han estat inscrits més temps tenen més probabilitat d’intermediació. El 62,8% dels que mai n’han tingut són inscrits que acumulen menys de tres mesos. Al contrari dels que van correspondre almenys a una oferta de treball, el 39,3% eren desocupats que feia entre tres i dotze mesos que estaven inscrits al Servei d’Ocupació.

El detall per tram d’edat mostra que les persones demandants en recerca d’un lloc de treball es concentren principalment en el tram de 40 a 59 anys (45%). De la mateixa manera, les que busquen una millora de la situació laboral es concentren principalment en el tram de 40 a 59 anys (43,7%).

També es pot comprovar com el 52,5% de les persones que busquen feina són dones enfront del 47,5% d’homes. I pel que fa a les persones que volen una millora laboral, un 57,6% són dones.

Aquest mes de juliol la majoria dels demandants en recerca són de nacionalitat andorrana (45,9%) i espanyola (28,9%). Així mateix, la majoria de demandants en millora són andorrans (38,8%) i espanyols (31,8%), seguit dels d’altres nacionalitats (20%), portuguesos (7,8%) i per acabar, francesos (1,6%).

D’altra banda, segons les dades del departament de Benestar en l’últim dia del mes de referència, 22 persones eren beneficiàries de prestacions econòmiques per desocupació involuntària. Un 59,1% se situen en el tram de 40 a 59 anys i la majoria són homes. Per nacionalitat, un 90,9% són andorrans o espanyols. Quant al temps de residència, un 81,8% dels beneficiaris de l’ajut fa deu o més anys que viuen Andorra.

A l’últim, cal destacar que el nombre de treballadors contractats pel Govern, les parapúbliques, els comuns, les societats parapúbliques i les entitats sense afany de lucre evoluciona de forma cíclica des que es va engegar. Aquest mes de juliol hi havia 33 treballadors contractats.

Quant al programa de foment de la contractació en el sector privat, hi havia 34 contractes, mentre que hi ha set persones contractades al programa de foment per als joves.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play