menu Home
Andorra

CM.- Els productes d’alimentació en monodosi de plàstic, prohibits a partir de l’octubre

Ràdio Valira | 19 de juliol de 2023

Andorra la Vella.- El Govern ha informat aquest dimecres de l’aprovació de dos nous reglaments que tenen per objectiu desplegar el text legal de la llei d’economia circular (LEC). Aquests són el reglament que estableix la llista d’aliments en monodosi de plàstic prohibits -que entrarà en vigor a partir de l’octubre- i també la llista de productes de plàstics d’un sol ús que estan subjectes a reducció. Tal com ha destacat el ministre portaveu “la voluntat dels dos textos és avançar en la reducció d’aquest tipus de residus que afecten negativament el medi ambient i que s’usen durant molt pocs segons”. Aquesta mesura s’alinea amb les directives de la Unió Europea, i queda subjecta a possibles canvis en funció de les noves directrius que es promoguin.

Pel que fa al primer reglament aprovat, entrarà en vigor el 21 d’octubre i s’aplicarà a tots els allotjaments turístics i d’activitats comercials de restauració que posen a disposició dels seus clients productes alimentaris en monodosi, excloent-ne les terrasses. Aquest s’enfoca en no posar a disposició dels clients aquells productes en monodosi fets de plàstic per al consum en el mateix local, ja que causen un consum innecessari de recursos que tenen una vida útil molt curta, i generalment no són reciclables.

Les principals monodosis que s’han prohibit són les salses i amaniments que no necessitin refrigeració, les monodosis d’oli i vinagre, les monodosis de melmelades, mel, crema de cacau i crema de llet, les monodosis de sucre, sal i pebre, les monodosis de cafè soluble que no requereix preparació per a consumir-lo i el cacau en pols; evidentment que estiguin fetes de plàstic. A partir de la data que entri en vigor aquest nou reglament es podran posar sancions, ja que es considerarà una infracció greu, si es faciliten monodosis prohibides, que aniran d’entre 300 i 3.000 euros, ha posat en relleu el ministre portaveu.

Han quedat exempts de prohibició les salses i amaniments refrigerats, les infusions i cafè no soluble que requereix preparació abans de consumir-lo, la mantega, margarina i els edulcorants. De moment aquest nou reglament tampoc s’aplica a la restauració col·lectiva dels establiments educatius, els establiments per la gent gran, els centres hospitalaris i els centres sociosanitaris.

Reducció dels productes de plàstic

De forma paral·lela, el Govern també ha validat aquest dimecres el reglament que estableix la llista dels productes de plàstic d’un sol ús que estan subjectes a reducció i que no disposen actualment d’alternatives adequades, més sostenibles i assequibles. L’objectiu de la mesura és evitar i prevenir que augmenti el consum d’aquest tipus de productes.

La llista aprovada pel Govern contempla que cal reduir els vasos per a begudes, incloses les seves tapes i taps de plàstic i també aquells recipients per a aliments, com ara caixes, amb tapa o sense, utilitzats amb la finalitat de contenir aliments. Aquests aliments estan destinats al consum immediat, in situ o per emportar, normalment es consumeixen en el mateix recipient, i estan llestos per al consum, sense cap altra preparació posterior, com cuinar, bullir o escalfar, inclosos els recipients per a aliments usats per al menjar ràpid o altres aliments llestos per consumir immediatament. Les mesures concretes de reducció, es definiran al pla de reducció que preveu tant l’estratègia nacional d’economia circular com el pla nacional de residus. En aquest cas la normativa entrarà en vigor l’endemà de la publicació al BOPA dimecres vinent.

El ministre portaveu ha recordat que actualment ja està en vigor la prohibició de distribuir productes de plàstic d’un sol ús amb alternativa. Tal com ha conclòs “sempre que es pugui s’ha de trobar una alternativa que pugui reduir-se, i que segueixi els principis de l’economia circular, primer va la prevenció, seguida de la reducció, la preparació a la reutilització i finalment queda el reciclatge”.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play