menu Home
Andorra

El Consell General amplia les propostes per als més joves per apropar-se a la ciutadania

Ràdio Valira | 29 de juny de 2023

Andorra la Vella.- Un dels objectius que s’ha marcat la Sindicatura aquesta legislatura és apropar el Consell General a la ciutadania. Per aquest motiu s’ha dissenyat un projecte anomenat Consell Obert amb l’objectiu “d’obrir el Consell General per apropar-lo a la ciutadania, a fi de promoure la seva participació en la tasca legislativa”, tot reforçant “la confiança de la ciutadania en les institucions democràtiques”, tal com ha subratllat la subsíndica general, Sandra Codina, que juntament amb les secretàries de la Sindicatura, Carolina Puig i Maria Àngels Aché, ha presentat aquest dijous les primeres accions del projecte. Així, a partir del setembre es potenciaran les propostes per als més joves, des dels alumnes de primària fins als estudiants universitaris per, a poc a poc, anar obrint el ventall fins a arribar a tota la ciutadania.

Així, i pel que fa als alumnes de primària, s’oferiran visites a les escoles perquè “tots els alumnes” de sisè curs de primària puguin gaudir d’una visita al Consell General que s’acompanyarà d’un seguit de tallers. El que s’ha fet és adaptar el discurs d’aquesta visita per fer-lo “més entenedor, més dinàmic” afavorint aspectes com les anècdotes, de tal manera que això pugui interessar més als petits. Segons ha explicat Puig, el cap de casa de Casa de la Vall acollirà un seguit de tallers on “els alumnes aprenguin jugant”. Així hi haurà el joc de l’oca, un ‘photocall’ i un taller de manualitats. També s’oferirà la possibilitat de fer tallers didàctics que requeriran, per part dels centres, d’un treball previ. Puig ha remarcat que és “important” que aquests infants participin d’aquestes propostes per tal de conèixer de més a prop la tasca legislativa.

Al seu torn, Aché ha destacat que per als joves de secundària i de batxillerat s’ha decidit mantenir el Consell General dels joves amb “la mateixa dinàmica i organització” que des del 2002, ja que “està molt arrelat i valorat”. Aché ha subratllat que aquesta proposta permeti als joves de quart de segona ensenyança de tots els sistemes educatius “posar-se en la pell” d’un conseller i ha afegit que la novetat serà que s’oferirà que es facin visites perquè els companys d’aquests joves consellers també coneguin de prop el Consell General. Per als alumnes de batxillerat la proposta és mantenir la lliga de debat que se centrarà en la temàtica de la intel·ligència artificial el curs vinent. La novetat és que s’ha ofert l’hemicicle per dur a terme aquests debats, ja que es creu que és el lloc idoni perquè es facin aquestes intervencions.

Pel que fa als estudiants universitaris s’ha ofert l’accés a la biblioteca Martí Salvans perquè puguin fer recerca i se’n puguin beneficiar “d’un fons bibliogràfic molt extens”, segons ha remarcat Codina, que ha avançat que amb la Universitat d’Andorra s’estan treballant altres projectes que encara no estan tancats.

Altres propostes que estan sobre la taula és la possibilitat de fer aules obertes per als adults, per aprofundir en el coneixement del Consell.

Amb aquestes propostes es vol combatre la desafecció entre els joves i es creu que per exemple adaptar el relat per als alumnes més petits farà que es facin “seu” el rol dels parlamentaris. “Hi ha un gran desconeixement de la tasca legislativa”, ha remarcat Codina, que ha afegit que el “Consell General és un gran desconegut”. Qüestionada sobre el seguiment que es fa de les propostes del Consell General dels Joves, ha remarcat que potser una possibilitat seria que algunes de les propostes es prenguessin en consideració per part del Consell General.

Vacant a l’APDA
Pel que fa a la vacant a l’Agència de Protecció de Dades (APDA) la subsíndica general ha destacat que durant els mesos de juliol i agost caldrà veure si es presenten candidats, ja que al setembre els “agradaria que la plaça estigui ja coberta”.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play