menu Home
AndorraSocietat

Crida a l’adopció a causa de l’augment significatiu d’entrades a la gossera

Ràdio Valira | 15 de juny de 2023

Andorra la Vella.- GosSOS, l’entitat que gestiona la Gossera Oficial d’Andorra per concessió pública del Govern, fa una crida a la ciutadania perquè adoptin els gossos del refugi i evitar així el col·lapse de l’equipament. En aquest sentit, informen que durant les darreres setmanes el ritme d’entrades d’animals al refugi ha estat força alt, com acostuma a passar cada primavera, havent registrat al llarg del darrer mes una mitjana d’un gos nou cada dos dies.

Tot i que el ritme d’adopcions, indiquen, també és alt, aquest no és suficient per equilibrar-ho amb les nombroses entrades. Els motius d’entrada de nous gossos són diversos, però en aquest cas, la situació s’ha agreujat, especialment per la cessió d’animals provinents del que es coneix com a nuclis zoològics. La legislació obliga que les persones que tenen 5 o més gossos hagin de tramitar l’establiment d’un nucli zoològic, per garantir les condicions de benestar animal.

Aquest requisit de benestar animal, exposen, provoca que determinades persones no vulguin fer la tramitació i/o la inversió de nucli zoològic i acabin fent la cessió dels animals a la gossera. A més, assenyalen que també s’han recollit gossos errants, és a dir, trobats a la muntanya o al carrer sense cap mena de xip o identificació. Finalment, un altre motiu és la impossibilitat d’alguna família o persona gran de continuar amb el gos, ja sigui per motius de salut, econòmics o de marxa del país.

Des de GosSOS agraeixen al personal que treballa a la gossera, així com a les persones voluntàries i a tothom que d’una forma o altra col·labora, no només en el sosteniment, sinó també en el benestar d’aquests animals abandonats. “Sempre és necessari comptar amb aquestes mans, però en moments de xifres tan altes, encara ho és més”, manifesten.

Reforma i ampliació de la Gossera Oficial d’Andorra
Tot i que la gossera actual té 42 cubicles i, per tant, ja hauria arribat al 100% d’ocupació, el fet que algun dels gossos siguin cadells permet utilitzar els espais interiors per a tenir-los i alliberar algun cubicle per als cans adults que puguin arribar. Tanmateix, afirmen que la situació és força complicada.

Per donar solució a aquest problema i també poder tenir els gossos de forma més confortable en el futur, el Govern té en marxa el procés de reforma i ampliació de les instal·lacions, a petició de GosSOS, que preveu la construcció de 34 noves boxes per als animals. Des de GosSOS confien que el procés de licitació sigui àgil per tal que l’obra comenci com més aviat millor i recorden que aquest dijous finalitza el termini per la recepció d’ofertes per a dur a terme la reforma per part d’empreses andorranes.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play