menu Home
Andorra

CM.- Aprovada una nova quota especial de 600 autoritzacions per a l’estiu

Ràdio Valira | 7 de juny de 2023

Andorra la Vella.- Amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de mà d’obra actuals en el sector hoteler i de la restauració, el Govern ha anunciat aquest dimecres l’aprovació d’una nova quota especial per a la temporada d’estiu amb 600 autoritzacions, que seran ampliables fins a un 30% en funció de les necessitats. Així, tal com ha recordat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, es tracta d’una mesura que s’aprova per segon estiu consecutiu després de “l’èxit” que va representar la seva posada en marxa durant l’any passat i que s’adreça a aquelles persones que vinguin certifiquin dos anys d’experiència. En aquest sentit, ha manifestat la “importància” que representa pel Govern que les empreses tinguin mà d’obra suficient per dur a terme la seva activitat de manera correcta.

Molné ha explicat que per definir el nombre d’autoritzacions d’aquest any el Govern s’ha fixat en l’experiència de l’any anterior. D’aquesta manera, ha recordat que durant l’estiu del 2022 es van acabar aprovant més de 1.700 autoritzacions temporals, de les quals 1.200 venien de la temporada d’hivern i les 575 restants corresponien a persones nouvingudes. Amb tot, la titular de Justícia i Interior ha recordat que la flexibilització dels requisits per poder obtenir un permís de residència i treball prorrogable ha permès regularitzar unes 1.300 persones, fet que “considerem que ajudarà a pal·liar la necessitat de mà d’obra en aquests sectors”. “A banda d’aquests 1.300 permisos faltava completar la xifra fins a arribar als 1.700, i és el que hem fet amb aquest reglament de quotes que hem aprovat avui”, ha afegit.

Preguntada per les dificultats que també té de personal el sector del comerç, Molné ha apuntat que es confia en el fet que la flexibilització de les mesures per obtenir els permisos de treball i residència per la quota renovable “respongui a les necessitats d’altres sectors”. Així, ha anunciat que durant la setmana vinent es preveu fer un estudi per analitzar la situació i, si fos necessari, també es podria aprovar una quota especial dedicada al comerç. Tot i això, ha alertat que quan s’obre una quota de temporada se suspèn la quota prorrogable i, per tant, “si obrim una quota temporal pel comerç, no podrem donar permisos per la via regulable”.

D’altra banda, la ministra també ha informat d’una altra mesura aprovada aquest dimecres relativa a la modificació a l’alça dels requisits econòmics per a poder fer un reagrupament familiar. En aquest sentit, ha informat que d’ara endavant el sol·licitant haurà d’acreditar que la suma dels seus ingressos és del 100% del salari mínim per ell, així com el 100% del salari mínim per cadascun dels majors d’edat reagrupats i d’un 70% per cadascun dels menors d’edat també reagrupats.

La finalitat de la mesura, segons Molné, “és evitar fer caure en la precarietat a les famílies tenint en compte l’augment important en el cost de vida dels darrers mesos”. “El Govern vol que quan una persona reagrupa a la seva família tingui els mitjans suficients per poder viure dignament al Principat. S’ha posat sentit comú”, ha dit.

Molné també ha reconegut que a conseqüència de l’increment de sol·licituds per treballar al país o bé per reagrupar-se s’ha constatat un augment de documentació falsificada, malgrat que això no s’ha traduït, per ara, “en increments de problemes d’ordre públic”.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play