menu Home
Andorra

AM.- El Concurs d’iniciatives ambientals premiarà aquest any projectes relacionats amb l’aigua

Ràdio Valira | 5 de juny de 2023

Escaldes-Engordany.- El Concurs d’iniciatives ambientals arriba a la dissetena edició amb un guardó centrat aquest any en l’aigua. D’aquesta manera, es premiaran propostes que estiguin relacionades amb l’estalvi, millora i gestió de l’aigua, una temàtica de la qual “se’n parla molt”, tal com ha destacat la consellera de Medi Ambient del comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell. El premi, organitzat conjuntament entre el Govern i el comú d’Escaldes-Engordany guardonarà cinc propostes, dues d’empreses o de la ciutadania, dues de les escoles i una que estigui relacionada amb la temàtica especial d’aquest any que tal com s’ha esmentat, serà l’aigua. En total, la dotació és de 7.000 euros i els guanyadors es donaran a conèixer al mes de novembre, durant la Setmana europea de la prevenció de residus.

La cap d’àrea de Medi Ambient del Govern, Laura Coll, ha destacat que els objectius d’aquests premis són premiar iniciatives que estiguin relacionades amb el consum sostenible, la millora del medi ambient i la qualitat de vida, la reducció dels impactes negatius sobre el medi, la divulgació de valors naturals i de conservació, la millora de la mobilitat o la reducció de residus, i aquest any, també, propostes sobre la gestió de l’aigua. En el cas dels premis als ciutadans o empreses i a les escoles es donen dos guardons de 1.500 i 1.000 euros i el premi especial està dotat amb 2.000 euros. El jurat està integrat per representants del comú d’Escaldes-Engordany, el ministeri de Medi Ambient, Andorra Sostenible i un tècnic independent. Tant Vendrell com Coll han fet una crida a la participació i tal com ha recordat la cap d’àrea de Medi Ambient del Govern, l’any passat hi va haver nou propostes, cinc de la ciutadania i quatre d’escoles.

Vendrell ha evidenciat que a poc a poc hi va havent “un (efecte) taca d’oli” i que hi hagi propostes que van en la línia del canvi d’hàbits per tenir cura del medi ambient. Ha recordat, per exemple, que fa dos anys es va premiar la Saboneria, una botiga de venda de productes de neteja a granel que ha estat replicat amb l’obertura de comerços similars. De fet, ha subratllat que aquesta botiga hagi aconseguit estalviar 11.000 envasos. També ha emfasitzat el fet que cada vegada més els ciutadans vagin a comprar amb bosses de tela i no facin servir les de plàstic. “Concursos com aquest fan que la gent participi i prengui consciència que cada gest té un impacte sobre el medi ambient”, ha valorat la consellera, que també ha recordat totes les accions impulsades des del comú com per exemple la recollida porta a porta, el transport a la demanda o que no es facin servir productes fitosanitaris per tractar la vegetació. També ha destacat que Escaldes-Engordany hagi estat distingida amb el segell ‘Vila florida’.

La consellera escaldenca de Medi Ambient ha recordat que el premi va ser iniciativa del comú, però que per donar-li “més visibilitat i més força” es va decidir fer una associació amb Andorra Sostenible perquè hi hagués una “major divulgació”.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play