menu Home
Andorra

Els inquilins dels pisos a preu regulat de Santa Coloma hauran d’acreditar quinze anys de residencia a la parroquia

Ràdio Valira | 2 de juny de 2023

Andorra la Vella.- El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous el concurs nacional que ha de permetre adjudicar la concessió, construcció i gestió dels habitatges a preu regulat al Cedre. La voluntat del comú és que cap a “finals del mes de setembre o principis de l’octubre” es pugui fer aquesta adjudicació. De manera paral·lela a aquest concurs també s’han acordat els criteris que regiran la concessió d’aquests pisos (una trentena de dues i tres habitacions) i d’aquesta manera s’ha fixat que calgui un mínim de quinze anys de residència a la parròquia perquè d’aquesta manera sigui gent “arrelada” i també que les unitats familiars hauran d’acreditar uns ingressos bruts d’entre 1 i 1,5 del llindar econòmic de cohesió social (LECS). Aquest punt ha comptat amb el vot en contra de l’oposició, ja que si bé estan a favor que es posin pisos al mercat el que no comparteixen són “les formes” que ha escollit la majoria i en aquest sentit la consellera Dolors Carmona ha manifestat que els hagués “agradat votar a favor, però no combreguem amb la manera de fer; ens plantejàvem una abstenció”, ja que estan d’acord “amb la finalitat” que hi hagi “més habitatges al mercat “però consideren que les “maneres de fer no beneficien la parròquia”.

El cònsol major, David Astrié, ha defensat que el més important és que “avui falta un dia menys per tenir pisos de lloguer a preu regulat” i ha remarcat que això serà possible malgrat des de l’oposició no se’ls hagi donat “facilitats”. En aquest sentit, ha manifestat que estava sorprès pel vot en contra quan “som conscients tots plegats de la dificultat de trobar aquests pisos de lloguer a preu assequible”. “Hem treballat durant molt temps junts, hem estat molt transparents, hem compartit documents, hem estat pacients perquè la minoria aportés millores i algunes fins i tot les hem recollit en el plec de bases, nosaltres pensem que hi havia una bona sintonia quant a la confecció d’aquests documents i finalment hem vist que no”, ha lamentat. Al seu torn, Carmona ha destacat que s’han trobat “amb un plec administratiu tancat i un estudi de viabilitat on ponderaven tots els paràmetres i les aportacions que hem pogut fer són més aviat de redactat però no més”.

Des de l’oposició s’han mostrat ferms en defensar que creuen que la situació financera del comú hauria de permetre que es fes càrrec de la construcció d’aquest edifici, que ha de tenir un cost de 4,5 milions, ja que els diners “públics han de ser per a equipaments públics” i també han plantejat els dubtes jurídics que els planteja que un espai que és fruit d’una cessió es destini a una concessió a un privat i volen que es defineixi quin tipus de projecte s’hi bastirà, per exemple, si seran pisos socials o equipaments de serveis públics, i demanen que es facin “les consultes pertinents” per evitar “un ensurt” que podria endarrerir encara més el projecte. De fet, i quant als terminis, creuen que si el comú hagués agafat “el toro per les banyes” ja podria estar en marxa, una opinió que no ha compartit el cònsol major.

Astrié ha defensat que es faci un projecte publicoprivat i ha destacat que hi ha empreses interessades. “Si mai no hi hagués cap empresa o el concurs es declarés desert, el comú està disposat, i ho hem dit des del minut zero, de fer la inversió des dels fons del comú, però primer volem explorar aquesta via de la concessió publicoprivada perquè pensem que és la fórmula que pot encaixar bé”, ha defensat.

Ara es publicarà el concurs i les empreses tindran fins a finals d’agost per fer les seves ofertes, Després s’examinaran durant un termini d’un mes i es procedirà a la concessió. El concurs fixa un termini de 30 mesos per a les obres de construcció de l’immoble, un d’un màxim de 50 anys per la concessió i explotació dels pisos que costaran entre 560 i 640 euros.

Des de l’oposició també s’ha criticat que el comú no hagi fixat en els criteris per a la concessió certs aspectes com el cànon que hauran de pagar les empreses, un aspecte al qual Astrié ha restat importància manifestant que serà un criteri que es valorarà per dur a terme la concessió i que el més important és que es facin els pisos.

Ampliació de Doctor Vilanova
D’altra banda, en la sessió de consell de comú celebrada aquest dijous el comú ha aprovat, per unanimitat, l’adjudicació de les obres de construcció de l’ampliació dels carrers Doctor Vilanova, Prat de la Creu i Prada Casadet a l’empresa Treballs públics Unitas per un import de 2.418.240 euros. Els treballs preveuen l’eixamplament del carrer perquè tingui tres carrils (dos de pujada i un de baixada) i voravies més amples (tres i quatre metres) en el tram comprès entre Prat de la Creu i l’avinguda Tarragona. És previst que els treballs puguin arrencar cap al mes de setembre, un cop s’hagi desmuntat l’envelat del Cirque du Soleil i que estiguin enllestits en vuit mesos. Des de l’oposició el conseller Sergi González ha demanat que es tingui en compte la possibilitat que en un tram de la vorera es pugui fer un espai per a ciclistes, ja que tal com ha manifestat “es demana sempre” que es fa una remodelació i considera que en espais on no hi ha aglomeració de vianants les voreres més amples es poden compartir. Astrié ha destacat que ho estudiaran, tot i que ho veu “difícil” perquè un dels carrils donarà accés directe a Prat de la Creu i l’altre servirà per anar en altres direccions i ha recordat que des de la corporació han defensat que les carreteres tinguin una limitació a 30 quilòmetres per hora de tal manera que hi hagi “una convivència pacífica entre ciclistes i vehicles que al final els que som ciclistes també som automobilistes”.

El consell de comú també ha servit per aprovar per unanimitat l’abonament gratuït al Centre esportiu dels Serradells per a totes les persones majors de 65 anys residents a Andorra la Vella, una mesura que el cònsol major ja va anunciar la setmana passada. La gratuïtat del servei serà efectiva a partir de mitjans de juny. S’ha recordat que actualment hi ha 160 abonaments sèniors que paguen set euros al mes.

La sessió s’ha clos amb el nomenament de Laura Camps com a nova secretària general del comú que rellevarà Àngel Grau, que es jubila a finals de juny. El cònsol major ha agraït la tasca i la dedicació de Grau durant els anys que ha prestat servei al comú i, alhora, ha desitjat molts encerts a la seva successora.

Multifuncional
Qüestionat pels mitjans de comunicació sobre el multifuncional, Astrié ha reiterat que “es faci a Andorra la Vella com es va quedar a la darrera legislatura a nosaltres ja ens agrada, si és a la zona de l’estadi comunal bé i si és en una altra també, ens sentim còmodes amb qualsevol zona mentre sigui a Andorra la Vella”.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play