menu Home
Andorra

La xifra d’entitats continua creixent i ja són 749 el 2022

Ràdio Valira | 24 d'abril de 2023

Andorra la Vella.- L’any passat es va tancar amb un total de 749 associacions inscrites al registre d’entitats del Govern, la qual cosa suposa un 1,2% més que l’any anterior. Cal destacar que des del 2012 la xifra no ha parat de créixer, ja que en aquell any eren 603 i la progressió ha estat sempre positiva. Les entitats registrades el 2022 es reparteixen en sis categories: la secció general representa el 64,8%, els clubs esportius el 25,9%, les federacions esportives el 5,2% i les associacions d’acció esportiva, les associacions d’agrupació esportiva i les associacions estrangeres, la resta.

L’any 2022 es va tancar amb 485 associacions de secció general, 194 clubs esportius, 39 federacions esportives, divuit associacions d’acció esportiva, vuit associacions d’agrupació esportiva i cinc associacions estrangeres segons la inscripció al Registre d’associacions.

En l’àmbit parroquial s’observa que el centre neuràlgic respecte a la ubicació de les associacions va ser a Andorra la Vella, on a finals de l’any 2022 hi havia el 47% de totes les associacions del Principat, amb un total de 352. Respecte a l’any anterior, la xifra va augmentar en un 0,9% (tres associacions més). Tot seguit, hi ha la parròquia d’Escaldes-Engordany, amb 136 associacions (el 18,2% del total), que durant l’any 2022 va registrar un augment de l’1,5% (dues associacions més) respecte a l’any anterior. En tercer lloc, es troba Encamp, on hi havia 84 associacions registrades, cosa que va significar l’11,2% del total, i va presentar un increment interanual del 2,4% (dues més).

Segons les dades fetes públiques aquest dilluns per Estadística, durant l’any passat es van donar d’alta nou associacions, xifra que va suposar 21 altes menys que les registrades durant el 2021, és a dir, una disminució del 70%. Aquest fet s’explica, principalment, per la disminució en el nombre d’altes de les associacions de secció general.

Andorra la Vella va ser la parròquia en què es van registrar més altes d’associacions, que van ser tres, la qual cosa va representar el 33,3% del total d’altes del Principat. Aquesta parròquia va registrar una disminució del 75% (nou menys) en relació amb les dotze altes registrades durant l’any anterior. El segon nombre més elevat d’altes es va localitzar a Encamp i Escaldes-Engordany, que van tenir, durant l’any passat, dues associacions noves cadascuna, que representen el 22,2% del total de les altes del país.

Cal destacar, d’altra banda, que al llarg de l’any no es va donar de baixa cap associació.

D’aquesta manera, la creació neta d’associacions va presentar un saldo positiu, a partir de l’alta de nou associacions i la baixa de cap, la qual cosa va representar una diferència denou entitats més actives i va significar una disminució del 67,9% (dinous menys) respecte a l’any anterior, en què la creació neta va situar-se en 28. Per tipus, destaca la creació neta positiva de cinc associacions de la secció general.

La parròquia d’Andorra la Vella va presentar el saldo positiu més gran en la creació neta d’associacions (tres més), seguida de les parròquies d’Encamp i Escaldes-Engordany (dues cadascuna d’elles).

Estabilitat en les fundacions
D’altra banda, el nombre de fundacions ha anat augmentant progressivament fins a les 35 registrades l’any 2021 i s’ha mantingut aquest any 2022. Pel que fa al nombre de les privades, representen el 77,1% del total, amb 27 i les fundacions públiques suposen el 22,9%, amb vuit (igual que l’any 2021).

En l’àmbit parroquial s’observa que la ubicació de les fundacions es va trobar principalment a Andorra la Vella, on a finals de l’any passat hi havia el 51,4% del total, concretament divuit.
Seguidament, hi ha la parròquia d’Escaldes-Engordany, amb sis fundacions, el 17,1% del total; i la parròquia de Sant Julià de Lòria, amb cinc (14,3%). Durant l’any 2022 no es va registrar cap alta d’una fundació. També cal destacar que tampoc hi va haver cap baixa, de fet, fa quatre anys que no se’n registra cap.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play