menu Home
Andorra

Speakers’Corner: les claus de la producció i cata del Champagne

Ràdio Valira | 21 d'abril de 2023

Escaldes-Engordany.- T’has preguntat alguna vegada en quins són els processos d’elaboració del xampany, en quina zona es cultiva i com es degusta el producte final? Doncs, aquestes i més curiositats sobre la beguda escumosa les donarà a conèixer l’expert en vins Jean Louis Le Guil en el marc del proper taller programat pel cicle de debats Speakers’Corner, que tindrà lloc el pròxim 21 d’abril a l’hotel Roc Blanc d’Escaldes-Engordany. Jean Louis és un professional certificat del vi i l’any 2008, juntament amb Bertrand Ferré, van decidir iniciar una nova etapa amb la distribució i consultoria de vins ‘Classic Vins 1929′ amb la voluntat d’estar el més a prop possible dels seus clients a Andorra i als països veïns, així com compartir la seva passió pels vins i la gastronomia.

Durant el taller transportarà als oients a les vinyes de La Champagne, a França, on se centra el cultiu i explicarà com ha evolucionat el seu procés de producció al llarg de 150 anys. “Els anglesos són qui va descobrir, entre cometes, l’elaboració d’un vi escumós, i en 150 anys el procés s’ha afinat fins a arribar al producte que consumim avui dia”, indica, puntualitzant que per elaborar xampany és necessari fer vi blanc sec per, posteriorment, a través del procés d’envelliment en botella, esdevingui el producte escumós que coneixem.

D’aquesta manera, Jean Louis exposa que els participants descobriran i experimentaran el procés de producció de xampany, que s’elabora en dues fases de criança. La primera, en una bota de vi tradicional i, posteriorment, dintre de la botella de vidre que contindrà el producte final. “Cal tenir en compte que el 75% dels vins cultivats per fer xampany són de raïm negre i requereixen un temps d’envelliment d’aproximadament 15 mesos, però la majoria dels productors conserven el producte en botella abans de vendre’l entre dos i tres anys”, assenyala.

Entre altres curiositats de la producció com la zona de cultiu, la criança i l’embotellament, l’expert en vins també mostrarà la manera correcta de servir el xampany per gaudir d’una experiència gustativa completa. “La gent acostuma a servir xampany en copes flauta, però per degustar correctament la beguda cal utilitzar copes de vi, ja que no podem oblidar que és un vi, encara que sigui escumós”, apunta. La jornada aproximarà a la gent a aquesta tipologia de beguda que, tal com assegura Jean Louis, “és sorprenent”, essent un dels productes amb més complexitat que hi ha a la indústria vinícola. Per finalitzar el taller, els participants tindran l’oportunitat de degustar diverses tipologies de xampanys.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play