menu Home
Andorra

Una dotzena d’actuacions a la novena edició del Festival Internacional de Pallasses d’Andorra

Ràdio Valira | 18 d'abril de 2023

Andorra la Vella.- La novena edició del Festival Internacional de Pallasses d’Andorra (FIPA) comptarà amb una dotzena d’espectacles i, com a novetat, algunes actuacions es duran a terme al carrer amb l’objectiu de fer participar tota la població. Ho han manifestat aquest dimarts en roda de premsa el cònsol menor de la capital, Miquel Canturri, i la directora artística del festival, Pepa Plana, qui han indicat que l’esdeveniment es durà a terme del 4 al 6 de maig a les localitzacions habituals, com la Fada Ignorant, la Llacuna i el teatre Comunal, a banda de la plaça Guillemó i la de la Rotonda. “El festival va tenir una interrupció d’un llarg període de temps i quan vam arribar a la corporació, una de les dèries va ser recuperar-lo, pel valor i l’arrelament que té a la parròquia”, ha assenyalat Canturri, afegint que des del comú es destina un pressupost de 40.000 euros.

En relació amb la temàtica de les actuacions, Plana ha exposat que enguany “no hi ha un fil conductor” perquè la voluntat de l’organització és mostrar pallasses “de tots colors”, des de poètiques, literàries i més de circ humorístic, entre altres. La directora artística ha apuntat que és conscient que moltes pallasses s’han quedat fora, però ha lloat totes les artistes que estaran presents al festival i les diferents arts que desenvolupen i que faran riure i gaudir a tots els públics.

Entrant al detall de la programació, el FIPA donarà el tret de sortida el dijous 4 de maig amb la gran gala pallassa, un combinat de pallasses creat per l’ocasió que, tal com ha indicat Plana “no es podrà veure enlloc més”. “És recuperar i tornar-nos a sentir grup”, ha reafirmat. El festival continuarà amb les Nits Golfes a la Fada ignorant amb ‘Mollie & Vanilla in universal vintage delight’ de la mà del duet andorrà ‘Fratelli la Strada’.

Divendres el teatre Comunal acollirà ‘Sempreviva’, un solo de dansa i teatre de Mar Gómez i ”Las Otras (o Les Altres) de Les Pedettes varietés’ a la Fada. Dissabte serà el fort del festival amb la programació del pòdcast humorístic ‘El nou Paradigma’ de Natza Farré i Judit Martin a la sala d’actes del Centre cultural la Llacuna i ‘Yadéwatts’ de Rosie Volt al teatre Comunal i ‘Las Glorias’ a les Nits Golfes. Les entrades per als espectacles ja es troben a la venda a la pàgina web del comú i tenen un preu d’entre 5 i 10 euros.

Finalment, Plana ha recordat que l’esdeveniment va néixer el 2001 com un “experiment i una salvatjada” amb l’objectiu de donar presència a les pallasses que, en aquell temps i encara avui dia, “ens costa ser visibles”. És per aquest motiu que va sorgir aquest “riu paral·lel i actualment encara és necessari”. “Sempre havíem pensat que el millor que li podia passar al festival era que no hagués d’existir perquè significaria que hi ha una paritat natural, però malauradament, encara que les coses hagin evolucionat, hi ha menys oportunitats en femení”, ha asseverat.

A més, ha posat de manifest que, de la mateixa manera que “les dones hem après a riure de l’humor masculí”, ara “són ells qui han d’aprendre del nostre”. “Les dones sempre han estat objecte del riure i quan comencem a escriure ens convertir en subjecte”, ha refermat.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play