menu Home
AndorraEsports

La campanya de donació de sang del MoraBanc vol superar les 200 donacions

Ràdio Valira | 12 d'abril de 2023

Andorra la Vella.- La campanya de donació de sang a tres bandes, entre el MoraBanc Andorra, el Govern i la Creu Roja Andorrana, vol superar les 200 donacions. Així ho ha explicitat avui el secretari general de l’entitat del tercer sector, Joan Saurí, que ha comentat que “l’any passat, encara amb la por de la pandèmia, en vam aconseguir 180 i un total de 201 persones que van venir. Esperem superar aquesta xifra i assolir les 240 posicions que tindrem disponibles”.

El moment de fer les donacions de sang serà el pròxim dilluns 17 d’abril al Poliesportiu, que restarà obert des de les 12 del migdia fins a les 8 del vespre. “Recomanem a tothom que vingui amb cita prèvia; però aquelles persones que no n’hagin pogut treure, que s’acostin igualment perquè sempre hi ha baixes i ben segur que trobem la manera que puguin fer la seva donació” ha dit Saurí. La d’enguany serà la quarta col·laboració, que va tenir la seva primera edició el 9 de març del 2020, just abans que s’aturés el món a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Per la seva part, el cap de comunicació del Bàsquet Club Andorra, Gabriel Fernàndez, ha explicat que “per nosaltres, poder ser part de campanyes com aquesta ens omple de satisfacció. Al cap i a la fi, l’esport d’elit ha de servir precisament per això, per poder ser una eina de país i de cohesió i poder aportar el nostre gra de sorra”. En aquest sentit, els jugadors del MoraBanc participaran en la campanya un cop hagi acabat l’entrenament, que a causa de la logística necessària i la conversió de la pista en un autèntic centre sanitari serà al Joan Alay.

En la mateixa línia s’ha manifestat el secretari d’estat d’Esports en funcions, Justo Ruiz, qui ha comentat que “posarem tots els recursos necessaris per condicionar el Poliesportiu”. I és que per aconseguir que tot funcioni a la perfecció, entre membres de la Creu Roja, del Banc de Sang i de Teixits de Catalunya i de Govern, hi treballaran unes 25 persones.

Una campanya en creixement
Cal destacar que, d’ençà que es va fer al primera edició el 2020, el total de donants ha anat en creixement. Així doncs, en valors absoluts, el 2020 hi va haver 138 donacions, el 2021 van ser 146 i l’any passat 180. A més a més, en cadascuna de les tres anualitats es van aconseguir un total de 84, 53 i 36 nous donants.

Sobre l’estat de les reserves, Saurí ha apuntat que “sempre fa falta sang”, ja que “és un material que no es pot substituir per cap altre”. No obstant això, el secretari general ha indicat que “la primera gran campanya de l’any, la de l’Escola Andorrana, va anar força bé; esperem que aquesta també” i ha afegit que “ja tenim tot el calendari d’accions previst per tot l’any”. Cal recordar que la campanya també compta amb la col·laboració del Banc de Sang i de Teixits de Catalunya i que també obre la porta a informar a aquelles persones que vulguin ser donants de medul·la.

Per a majors de 18 anys
Durant la roda de premsa, celebrada aquest matí al Poliesportiu, també s’ha aprofitat per recordar les condicions que han de complir els donants. Així doncs, caldrà que les persones tinguin entre 18 i 70 anys, facin més de 50 quilograms, no hagin viatjat recentment a països que invalidin la donació i que faci més de dos mesos de la darrera extracció. “Existeix un pre test que va molt bé per saber si pots donar o no i que es troba al web donantsdesang.gencat.cat” ha dit Saurí que ha recordat que “és una donació, no una analítica. Per tant, cal venir ben hidratat i alimentat, per evitar qualsevol desmai durant l’extracc

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play