menu Home
Andorra

Andorra Telecom organitza una jornada per incidir en la importància que les dones siguin presents en empreses tecnològiques

Ràdio Valira | 12 d'abril de 2023

Andorra la Vella.- Amb la intenció de “traslladar “un missatge molt constructiu i positiu a totes les noies i a la societat en general de l’important rol de la dona en les empreses tecnològiques” i en la formació tecnològica per poder crear “un món més divers i igualitari”, Andorra Telecom impulsa una jornada per celebrar el Dia internacional de les noies a les TIC. La cita serà el 27 d’abril a les onze del matí al Centre de congressos d’Andorra la Vella i s’ha previst la intervenció de dues noies joves, catalanes i amb un recorregut professional prometedor per tal que serveixin com a “referents”. La voluntat és, tal com ha explicat Inés Martí, responsable de responsabilitat social empresarial, patrocinis i premsa d’Andorra Telecom, “visibilitzar, reflexionar i inspirar els joves alumnes” que prenguin part en la jornada sobre la importància d’incorporar les dones en les empreses tecnològiques. Es podrà escoltar el testimoni d’Elisenda Bou Balust, reconeguda com a referent a nivell mundial en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, i més concretament, en el camp de la intel·ligència artificial; i Marta Bertran, una enginyera telemàtica que el 2021 va rebre el premi DonaTIC, en la categoria Estudiant Universitària, de la Generalitat de Catalunya.

Martí ha destacat que segons dades de l’OCDE el 2030 es preveu que el 80% dels treballs estaran relacionats amb la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. I, en canvi, hi ha un baix percentatge de dones que accedeixin a una formació STEAM (formació en ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). Així, diferents estudis, com el publicat l’any 2018 per la Unesco, assenyalen que només un 30% de les dones trien graus universitaris de l’àmbit científic o tecnològic arreu del món. I una altra dada que ha ofert és que només el 7% de les nenes es veu en professions tècniques en el futur. I el que demostren els estudis, ha incidit Martí, és que s’identifica un factor, “l’autoselecció, que és la pròpia dona la que s’autodescarta d’aquestes formacions”, ja que s’ha demostrat que no hi ha un element biològic que expliqui aquesta tendència.

Per “incentivar” que les noies s’interessin per les formacions tecnològiques la Unió Internacional de Telecomunicacions, de la qual Andorra Telecom en forma part, va instaurar el 2011 el dia internacional per encoratjar aquestes vocacions. De fet, aquesta manca de dones en aquestes professions afecten la companyia de telecomunicacions: compten amb 53 homes enginyers davant de vuit dones i reben “molt pocs currículums de dones”, tal com ha lamentat Martí.

A la jornada s’espera la participació d’alumnes de tercer i quart d’ESO de tots els centres educatius del país i a més està oberta també a la població en general. Des d’Andorra Telecom, de fet, es fa una crida a la ciutadania a assistir a les ponències de tal manera que es pugui crear una “inspiració” en els assistents i un cert “debat i reflexió” sobre aquesta situació. Martí incideix, en aquest sentit, i fent referència a les paraules d’Elisenda Bou, que “si la tecnologia no està feta per col·lectius diversos, no serà diversa”. Des de la companyia esperen que la jornada sigui “un èxit” i que hi hagi un “bon aforament”.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play