menu Home
Andorra

La CEA demana disposar de mecanismes de contractació en origen amb els països iberoamericans

Ràdio Valira | 27 de març de 2023

República Dominicana.- La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha demanat disposar de mecanismes de contractació en origen amb els països iberoamericans. “Com el que han assajat durant anys les estacions d’esquí. Seria -al meu entendre- una bona idea que poguéssim aprofitar la xarxa que suposa el CEIB per establir els contactes entre organitzacions empresarials i entre empreses per ordenar aquest flux de treballadors”, ha assegurat el president de la CEA, Gerard Cadena aquest dissabte, a la reunió de presidents d’organitzacions empresarials amb motiu de la XIVa Trobada Empresarial Iberoamericana, celebrada entre el 22 i el 25 de març a Santo Domingo (República Dominicana).

La sessió, presidida pel ministre d’Indústria, Comerç i MIPIMES de la República Dominicana, Víctor (Ito) Bisonó, s’ha centrat a debatre i analitzar amb els caps de les patronals de la regió iberoamericana, les mancances i oportunitats de la regió i en com, les organitzacions empresarials poden sumar a favor del seu creixement i expansió. Aquesta trobada ha estat prèvia al conversatori de caps d’estat i de Govern, en què els presidents de la CEOE -Secretari Permanent de CEIB- Antonio Garamendi; de CONEP (República Dominicana), Celso Juan Marranzini; i de la Federació Nacional de Cambres d’Indústries d’Equador i presidenta de CIP, María Paz Jervis; han lliurat un manifest iberoamericà de compromís amb la inversió als caps d’Estat i de Govern de la Regió.

Amb aquest lliurament s’han tancat tres dies en què els màxims representants de les organitzacions empresarials de CEIB-OIE, han compartit diversos panells temàtics que també han comptat amb participació de la patronal andorrana. És el cas del panell dedicat a la igualtat de gènere, en què ha pres part el director de la CEA, Iago Andreu-Sotelo. Un panell que ha servit per posar de manifest la necessitat de les quotes de gènere i en què Andreu-Sotelo ha defensat mesures específiques per afavorir l’accés de les dones sènior al mercat laboral.

Cal recordar que el Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB) neix l’any 2015, en el marc de la XXVI Reunió de Presidents d’Organitzacions Empresarials Iberoamericanes, com una iniciativa recolzada per l’Organització Internacional d’Empleadors OIE, institució a què pertanyen les 24 organitzacions empresarials més representatives dels 21 països iberoamericans, Espanya, Principat d’Andorra i Portugal. Aquest té caràcter voluntari i treballa en representació i defensa dels interessos de les empreses, professionals i autònoms, configurant la xarxa empresarial més gran de la Regió.

Actualment, el CEIB és el principal interlocutor de les empreses davant els governs, els agents socials, econòmics i polítics internacionals. La presidència pro tempore de CEIB és rotatòria entre els presidents de les organitzacions empresarials i correspon a la cúpula del país amfitrió de la Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern. Mentre que la Secretaria Permanent de CEIB, recau a la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials-CEOE. En aquesta edició han assistit més de 1.000 empresaris de tota la regió i hi han participat els caps d’Estat i de Govern d’Espanya, de la República Dominicana, l’Equador, Portugal i el Paraguai.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play