menu Home
Andorra

El registre de donants de medul·la òssia compta amb 131 nous inscrits el 2022

Ràdio Valira | 28 de febrer de 2023

Andorra la Vella.- El registre de donants de medul·la òssia assoleix 404 persones inscrites, 131 de les quals es van registrar el 2022. El programa, gestionat per la Fundació Carreras i impulsat pel ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, es va posar en marxa el juny del 2021. Des de l’inici del programa, 13 pacients oncohematològics d’Andorra que han hagut de sotmetre’s a tractaments complexos s’han allotjat als habitatges que ofereix la Fundació Josep Carreras, durant el període que han durat el trasplantament de medul·la o les immunoteràpies CAR-T. Amb l’acord signat entre el Govern i la Fundació Josep Carreras, l’entitat del tercer sector realitza campanyes de sensibilització en les diferents parròquies, ampliant així els llaços amb Andorra i fent créixer la base social i els recursos econòmics. Actualment, compta amb més de 570 col·laboradors d’Andorra.

El procés per fer-se donant consta de tres passos: informar-se en el web específic creat amb tota la informació necessària (https://andorra.medullaossia.org), inscriure’s i, en cas que hi hagi un receptor compatible, iniciar la donació. El registre com a donant de medul·la també es pot fer en les campanyes de donació de sang. Una vegada inscrits, s’envia una mostra de sang del donant al Banc de Sang i Teixits de Catalunya per dur a terme el tipatge HLA. Els resultats són bolcats a la base de dades del REDMO gestionat per la Fundació Josep Carreras. Així els donants d’Andorra entren a formar part de la xarxa internacional de donants i passen a estar disponibles per a qualsevol pacient del món. Pel que fa al procés, l’obtenció de cèl·lules mare es du a terme en un centre especialitzat de Barcelona i els donants tenen cobertes les despeses de desplaçament, d’alimentació i, si s’escau, la baixa laboral.

Pel que fa a Fundació Josep Carreras, aquesta disposa de sis pisos d’acollida i un programa d’allotjament en hotels a disposició de pacients oncohematològics amb recursos econòmics limitats i les seves famílies. Tots són recursos unifamiliars, sense cost per als pacients i adjudicats sempre pel servei de Treball Social dels hospitals. Els hospitals amb què la Fundació té subscrit un conveni per a l’assignació d’allotjaments solidaris són els principals hospitals de referència de Barcelona: Hospital Clínic, Hospital Sant Pau, Hospital Vall d’Hebron, ICO-Badalona / Germans Trias i Pujol, ICO – L’Hospitalet de Llobregat i l’Hospital Sant Joan de Déu.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play