menu Home
Andorra

L’etiquetatge energètic dels vehicles ha de facilitar la renovació del parc automobilístic, defensa Calvó

Ràdio Valira | 20 de febrer de 2023

Andorra la Vella.- El nou sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles entrarà en vigor el 31 de juliol, després que el Govern hagi aprovat una pròrroga per a la seva entrada en vigor. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, reitera que aquesta etiqueta té una vocació informativa de cara al consumidor i considera que ha d’ajudar a potenciar “la renovació del parc de vehicles”, ja que s’hi poden vincular un seguit d’incentius, com podria ser poder circular per un carril segregat per a vehicles elèctrics.

Calvó destaca que disposar d’aquesta etiqueta “ajudarà a sensibilitzar el ciutadà” sobre les emissions del seu vehicle i ha descartat que s’hi puguin relacionar mesures com les restriccions que s’han posat en marxa a l’àrea metropolitana de Barcelona per limitar l’entrada de vehicles més contaminants. “És molt difícil implementar mesures que són de grans ciutats, perquè al final la nostra trama urbana no té res a veure amb una ciutat com Barcelona i, per tant, no es planteja (fer servir l’etiqueta) per restriccions de circulació sinó per incentius vinculats a la renovació del parc automobilístic”, subratlla Calvó.

La ministra justifica que la pròrroga en l’entrada en vigor d’aquest etiquetatge té a veure amb qüestions relacionades amb la implementació de la base de dades i els mecanismes de distribució. La feina s’està duent a terme des de l’executiu juntament amb l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), ja que la idea és que tots els vehicles tinguin aquesta etiqueta. Els nous ja la portaran quan surtin del concessionari i pel que fa als vells, es distribuirà a la Inspecció Tècnica de Vehicles, en el moment de dur a terme la revisió.

I malgrat sigui un distintiu que no es plantegi per limitar la circulació de vehicles al país, sí que està sobre la taula que hi pugui haver un traspàs d’informació entre administracions amb els llocs on aquestes etiquetes són necessàries per circular, com l’abans esmentada de l’àrea metropolitana de Barcelona. Això facilitaria als ciutadans no haver de tramitar directament amb l’administració forana aquest permís per circular. A més, també s’està avaluant que aquest distintiu pugui, també, incloure informació com la de la carta groga.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play