menu Home
Andorra

La xifra d’aturats baixa un 13,6% al desembre respecte del 2021

Ràdio Valira | 19 de gener de 2023

Andorra la Vella.- La xifra de persones que buscaven feina al mes de desembre era de 370, el que suposa un descens del 3,9% respecte al mes anterior i un 13,6% menys que el mateix mes de l’any passat, quan el total ascendia a 428 persones. Pel que fa a les persones inscrites al Servei d’Ocupació a la recerca d’una millora laboral, el total és de 318, un 0,3% més respecte del mes anterior i un 32,2% menys que el mateix mes de l’any anterior.

Les dades del departament d’Estadística reflecteixen, també, que el nombre total de llocs de treball oferts és de 2.015, amb una variació mensual negativa del 32,2%. Respecte al mateix mes de l’any anterior, la variació del nombre de llocs de treball oferts és positiva, amb un 2,8%.

Pel que fa als demandants d’alta a final de mes, se n’ha calculat la mitjana. Durant l’any 2022 hi ha una mitjana de 405 demandants en recerca i 359 en millora, amb una variació negativa respecte a l’any 2021 del 54,3% pel que fa als demandants en recerca i una variació negativa del 43,8% per als demandants en millora. La mitjana de llocs de treball s’ha situat en 1.696, amb un augment percentual respecte a l’any 2021 del 56%.

Pel que fa als perfils, cal destacar que la majoria dels demandants d’alta al Servei d’Ocupació que estan en recerca de treball (el 82,4%) fa menys de sis mesos que estan desocupats. I el 56,3% dels que estan en millora de situació laboral tenen un contracte temporal (s’hi inclouen els contractes discontinus o de temporada). Del total de desocupats en recerca, la gran majoria (89,5%) són desocupats de curta durada. El detall per tram d’edat mostra que les persones demandants en recerca d’un lloc de treball es concentren principalment en el tram de 40 a 59 anys (47,6%). De la mateixa manera, les persones demandants de millora de la situació laboral es concentren principalment en el tram de 40 a 59 anys (48,1%). La quantitat de dones que busquen feina (50,8%) és lleugerament superior que la dels homes (49,2%). La majoria dels demandants en millora (61,9%) són dones. Cal destacar que al desembre la majoria de demandants en recerca són de nacionalitat andorrana (48,1%) i de nacionalitat espanyola (25,9%). Així mateix, la majoria de persones que volen una millora laboral són andorranes (37,1%) i espanyoles (33,3%), seguides de les d’altres nacionalitats (18,2%), portugueses (7,9%) i per acabar, franceses (3,5%).

Durant l’any 2022, 71 persones, és a dir, el 19,2%, no van tenir cap intermediació del servei. El 80,8% restant dels inscrits en van tenir almenys una vegada. S’observa com els desocupats que han estat inscrits més temps tenen més probabilitat d’intermediació. El 60,6% dels que mai n’han tingut són inscrits que acumulen menys de tres mesos. Al contrari dels que van correspondre almenys a una oferta de treball, el 49,5% eren desocupats que feia entre tres i dotze mesos que estaven inscrits al Servei d’Ocupació.

D’altra banda, cal destacar que segons les dades del departament de Benestar en l’últim dia del mes de desembre, disset persones eren beneficiàries de prestacions econòmiques per desocupació involuntària. Un 52,9% se situen en el tram de 40 a 59 anys i la majoria són homes. Per nacionalitat, un 82,4% són andorrans i espanyols. Quant al temps de residència, un 71,4% dels beneficiaris de l’ajut fa deu o més anys que viuen Andorra.

Quant als programes per al foment de l’ocupació, cal destacar que al mes de desembre hi havia 32 persones contractades pel Govern, parapúbliques, comuns i societats parapúbliques o entitats sense afany de lucre. En el sector privat la xifra de contractats a través de programes era de 33 persones.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play