menu Home
Andorra

Betim Budzaku: “El 2022 va ser molt millor del que esperàvem i al 2023 esperem mantenir el nivell”

Ràdio Valira | 19 de gener de 2023

El Principat està present aquesta setmana a Madrid, amb la participació d’Andorra Turisme a Fitur, la fira internacional del sector turístic. L’estand situat a un dels pavellons centrals del recinte firal Ifema, al costat dels d’altres països europeus, introdueix als visitants en els majors atractius del nostre territori, enguany amb el casino com a gran novetat.

El director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, ha destacat aquest complex, juntament amb l’espectacle exclusiu de Cirque du Soleil al mes de juliol, com alguns dels elements distintius de l’oferta turística del país. També hi juguen un paper central les cites esportives, amb competicions tan importants com la Copa del Món de BTT i les finals de la Copa del Món d’Esquí Alpí que es celebrarà a Grandvalira el proper mes de març. I un esport que ha agafat embranzida els darrers anys, el del ciclisme, ja que Andorra acollirà l’arribada i sortida d’etapes de la Vuelta a España, que “estén molt el vincle amb el món del ciclisme”, ha remarcat Budzaku en declaracions a Ràdio Valira. “Considerem Andorra com una destinació per a professionals i també per diferenciar amb la resta d’ofertes que hi ha, és un lloc perfecte per al cicloturisme i per això l’estem potenciant”.

La sostenibilitat és una preocupació molt present per a l’organisme de Govern, “perquè el 90% del territori d’Andorra és natura”, apunta Budzaku. “Tots els projectes tenen un vincle amb el medi ambient i la sostenibilitat i protecció de la natura”. Un exemple que destaca és l’acord amb National Geographic, que enguany es revalidarà. 

“El turisme urbà el teníem oblidat, però hem de potenciar que a Andorra pots veure un país sencer com si fos una ciutat, i amb el valor d’una part urbana que cuida la natura”.

Aquesta presentació de l’oferta turística del Principat a Fitur es produeix en un moment dolç per al sector: aquesta edició de la fira serà la primera que recuperarà les xifres de participació pre-pandèmia. Andorra també celebra unes xifres extraordinàries. “L’any 2022 va ser un any molt millor del que esperàvem, honestament, perquè vam generar més de 10 milions de pernoctacions, un rècord per a Andorra. Com a referència, fa vuit anys estàvem a 6,5 milions de pernoctacions, és a dir que en sis o set anys hem fet més de 4 milions de pernoctacions extra, i amb una situació delicada”, explica Budzaku. “Al 2023 esperem mantenir aquest nivell. Òbviament aquest creixement és impossible de mantenir per sempre, tenim 8,2 milions de visitants i cada vegada busquem més turisme de qualitat, amb més pernoctacions”.

“Més del 50% del nostre PIB està vinculat, directament o indirectament, al turisme”, recorda el responsable d’Andorra Turisme. “La perspectiva és molt positiva”, tenint en compte només les dues primeres setmanes de gener, on s’ha registrat un increment de visitants de més del 10%. “Però depenem de tants factors, com la pandèmia, el canvi climàtic, la guerra… Hem de ser optimistes i esperem que tinguem un molt bon any”.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play