menu Home
AndorraEsports

AM.- Les finals de la Copa del Món d’enguany són el darrer examen de la candidatura pel 2029

Ràdio Valira | 12 de gener de 2023

Andorra la Vella.- Del 13 al 19 de març d’aquest any, Andorra acollirà les finals de la Copa del Món d’esquí alpí. Amb motiu d’aquest fet, avui, a petició pròpia, ha comparegut en el Consell General el director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, per tal d’explicar com estan treballant per aquest gran esdeveniment que servirà, un cop més, per situar el Principat en el cim del panorama de l’esquí a escala mundial. A més a més, cal recordar que des del país, s’està treballant una candidatura per tal d’acollir els Mundials del 2029. En aquest sentit, Hidalgo ha reconegut que “aquest serà el darrer gran esdeveniment que tindrem abans que se celebrin les votacions el 2024. Aconseguir l’èxit, sens dubte, serà un dels fets que ens pot ajudar molt a l’hora d’assolir l’organització dels Mundials”. L’acte ha comptat amb la benvinguda de la consellera general Mònica Bonell i unes paraules del cònsol major de Canillo, Francesc Camp, que ha recordat la trajectòria andorrana al llarg de les darreres dues dècades en l’organització d’esdeveniments de gran magnitud i impacte internacional.

Una altra de les novetats que tindrà aquestes finals, a diferència de les del 2019, és l’ampliació de l’espai de graderies a la zona de Soldeu, que passarà dels 1.800 fins als 2.500, fent que entre aquest espai, i el del Tarter, s’arribi a obtenir uns 4.000 seients. Aquesta també serà la primera edició, a Andorra, on les cadires vagin numerades amb entrades. “Destinarem els beneficis de la cerimònia d’inauguració a la FAE, per al programa de formació de l’esquí de base, i un percentatge de la resta de dies per a les entitats Special Olympics i Hi Arribarem, refermant així el compromís inclusiu” ha dit Hidalgo. Cal recordar que un dels trets essencials i diferencials amb els quals compta la proposta andorrana per acollir un mundial d’esquí és la vessant més social i integradora. Així doncs, segons ha explicat el director general, “gran part d’aquestes propostes ja les posarem en marxa aquest 2023, per tal de poder demostrar que no són només sobre el paper sinó que són realitzables i no esperarem fins al darrer moment per mostrar-les”.

La mobilitat serà un altre dels pilars fonamentals i Hidalgo també hi ha entrat. En aquest sentit, ha posat en relleu que “treballarem per tal que l’ús del vehicle privat es redueixi als casos realment excepcionals”. Així doncs, des de l’organització s’impulsarà la mobilitat en transport públic tot reforçant les línies ja existents. “Precisament demà tenim una reunió per continuar treballant en aquest sentit; però el que volem deixar clar és que tothom qui vulgui venir a veure les finals ha de saber que tindrà un autobús amb què podrà arribar fins a les pistes i un altre amb el que poder retornar des d’on ha vingut, sense cap necessitat d’agafar el cotxe” ha dit el responsable de l’organització de l’esdeveniment. Les activitats paral·leles a la Copa del Món en seran un altre dels trets diferencials; en aquest cas, l’Abarset esdevindrà punt de referència de festes i activitats diàries i serà en aquest punt del Tarter on hi haurà també el clàssic i sempre important sorteig de dorsals.

Una inversió de més de 4 milions
Hidalgo ha repassat també el pressupost que mouran les finals, i l’ha xifrat en 4,2 milions d’euros. No obstant això, el directiu ha evitat en tot moment parlar de despesa i sempre s’ha referit a les partides com a inversions. Ha apuntat que al voltant d’un milió d’euros provindran, directament, de Grandvalira-Ensisa, mentre que la resta fins a arribar a cobrir l’import total serien gràcies a les subvencions, esponsorització i la venda de drets de televisió. “Si prenem com a referència les finals del 2019, allí hi va haver un retorn mediàtic al voltant dels 18 milions d’euros; això vol dir que si les aparicions en mitjans i impactes que hem tingut gràcies a les finals s’haguessin hagut de pagar, haurien costat això” ha explicat Hidalgo.

De la mateixa manera, el director de Grandvalira-Ensisa ha detallat que s’han fet diferents millores en les pistes, especialment a la de l’Avet, per tal de continuar amb la millora constant de les instal·lacions. “Hem fet una modificació a la part final de l’Avet per l’eslàlom i tenir així un final de pista a disposició dels ski clubs que hi vulguin fer competicions” ha dit; quant a l’accessibilitat, Hidalgo ha recordat que “tenim l’accés doblat per si mai hi hagués una avaria podríem resoldre-ho perquè tenim un back up”. Per cloure la part de les infraestructures, el dirigent ha apuntat que “tenim el millor hospitality del sector, i no perquè ho diguem nosaltres, sinó perquè ho diuen tots els esquiadors que han passat per aquí”. Ha afegit també que “hi haurà un ski room, a la planta -4 de l’aparcament de Soldeu per tal que tots els equips puguin treballar els seus esquís amb igualtat de condicions”.

Joan Verdú i Cande Moreno
Una de les grans diferències que hi ha entre aquestes finals i les anteriors, és que hi ha la possibilitat de poder comptar amb dos esquiadors del país amb opcions per entrar-hi. “No sé si us passa a vosaltres, però jo, aquest any, quan veig les Copes del Món on hi participen en Joan (Verdú) o la Cande (Moreno) les visc d’una altra manera, amb més intensitat, perquè sé que tenen opcions de poder estar aquí, al març” ha dit Hidalgo. A més a més, i responent una pregunta de la consellera general, Sandra Codina, ha afegit que “una cosa que ens deien sempre en els fòrums internacionals era que ho fèiem tot molt bé, però que per acabar de fer el salt i poder optar a tot necessitàvem un esquiador d’elit. Doncs bé, aquesta feina també l’hem fet” ha sentenciat Hidalgo.

ANA




  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play