menu Home
AndorraSocietat

L’univers acolorit de Fernand Léger arriba al CAEE

Ràdio Valira | 28 de novembre de 2022

Escaldes-Engordany.- L’univers acolorit de Fernand Léger arriba al Centre d’art d’Escaldes-Engordany (CAEE), on es podrà descobrir fins al 18 de febrer. Les dues sèries de peces que s’hi poden veure aprofundeixen en dos dels temes “fonamentals” de la seva obra, la màquia i la natura i el circ. Per tant, es tracta d’una mostra que permet endinsar-se en el recorregut vital i artístic de Léger, tal com ha destacat la comissària, Lola Durán.

A la sèrie ‘Les il·luminacions’, basada en poemes i prosa poètica de Verlaine, Léger deixa veure la seva reflexió sobre la natura i la màquina. Així, tal com ha destacat Durán, l’artista, que tenia “una gran consciència social”, s’havia adonat que l’home vivia per a la màquina i no al revés, i volia revertir aquesta situació. De fet, ell creia “en el poder transformador de l’art” i reflecteix a les seves obres unes màquines “humanitzades”.

No en va, la idea de Léger era que l’artista “no podia ser aliè al caos” i que a través de l’art calia “organitzar-lo i trobar l’equilibri”.

L’altra de les sèries que es pot veure al CAEE, la centrada en el circ, conté algunes de les “grans obres” del segle XX. Léger s’estimava molt el món del circ i creia que era un art a l’abast de tothom, que “és el que pretenia fer amb la seva pintura”. A les obres s’hi poden veure animals, pallassos, acròbates (“li agradava especialment representar-los perquè ell mateix se sentia com un acròbata”) i es pot veure la fascinació que sentia des de la infància per aquest món. Així, Durán destaca que ja des de petit vivia amb intensitat el circ, ja que quan arribava al seu poble, Argentan, “era un dia feliç perquè s’obria davant d’ell un nou món”. Ja a París freqüentava el circ Médrano i als Estats Units va descobrir el circ Ringling, on el fet de veure cinc espectacles al mateix temps li semblava “el caos organitzat”.

El cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Joaquim Dolsa, ha destacat en la inauguració de la mostra que el públic gaudirà “molt” veient aquesta mostra, ja que es tracta d’un “art molt obert”. Al seu torn, el conseller de Vida Cultura, Valentí Closa, ha incidit en la voluntat de buscar la “reflexió” amb propostes com aquesta.

De manera paral·lela a la mostra els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre i el 2, 3, 4, 7 i 21 de gener hi haurà diferents tallers per a les famílies. També s’organitzaran visites nocturnes el 17 de gener i el 7 de febrer i la xerrada ‘D’Arthur a Fernand. Un Rimbaud Léger’, a càrrec de Dúnia Ambatlle el 24 de gener. Dissabte 28 de gener tindrà lloc un taller de ‘collage’ de la mà de Yolanda Blanco i el dissabte 4 de febrer l’espectacle familiar ‘El domador de puces’, a càrrec de Fèlix Brunet. Tal com ha destacat la cap del departament de Cultura, Anna Garcia, tot plegat perquè la gent “passi la porta del CAEE i descobreixi un artista de nom internacional”.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play