menu Home
Andorra

La síndica general apel·la a la unió per solventar els problemes actuals de la societat

Ràdio Valira | 8 de setembre de 2022

Andorra la Vella.- Una crida a “sumar capacitats” per poder resoldre els problemes actuals de la població, i la crisi climàtica han centrat el discurs de la síndica general, Roser Suñé, amb motiu del Dia de Meritxell. En un acte que ha recuperat l’escenari de la sala dels Passos Perduts després de les restriccions més severes de la pandèmia, Suñé ha exposat, davant la classe política, que cal “sumar capacitats per trobar estratègies que facin front” a la situació actual.

En aquest sentit, Suñé ha manifestat que no es pot “defugir” la reflexió sobre la situació que la inflació creixent està generant. “La por a la pèrdua de poder adquisitiu transforma les societats i si les polítiques públiques no acompanyen aquesta situació, els canvis no són per a bé”, ha destacat, sense defugir parlar especialment de l’habitatge: “ha ocupat un lloc preeminent per mostrar les dificultats diàries dels nostres ciutadans, els preus han augmentat i els mecanismes usats no han pogut fer-hi front”, ha destacat. Ha defensat que no hi ha “solucions màgiques” però també ha reconegut que cal ser “més àgils i contundents”. “Permeteu-me que des d’aquí sumi la meva veu a aquelles altres que parlen, amb matisos diversos, de pacte social” i ha destacat que si el 1993 es va poder trobar un consens aquest hauria de ser possible també ara. Ha demanat, en aquest sentit, “alçada de mires” i evitar caure “en discussions estèrils”. També ha manifestat que els agents socials “han d’ocupar el lloc que els correspon i transmetre les inquietuds i les propostes de la societat civil des d’una anàlisi seriosa i compartida amb el màxim de persones possible”.

Quant al canvi climàtic, Suñé ha manifestat que Andorra es troba “com la resta del món en una cruïlla de camins que segons la tria que es faci definiran el seu futur”. Així, ha manifestat que un dels debats més importants que hi ha sobre la taula és “la dinàmica entre creixement i sostenibilitat”. Suñé ha defensat que “l’emergència climàtica ha de determinar qualsevol presa de decisió que afecti el territori” i ha remarcat que “no tot s’hi val”. La síndica general també s’ha referit a la crisi energètica deguda a la guerra a Ucraïna i ha recordat que la classe política ha de ser conscient que els “recursos són finits” i ha afegit que “l’estalvi d’energia ha de formar part del nostre dia a dia”. En aquest sentit, ha “celebrat” la feina pedagògica que ja s’ha engegat per conscienciar la població sobre aquest estalvi.

A l’últim, s’ha referit a la participació ciutadana i ha advocat “per una anàlisi més aprofundida sobre els models de participació ciutadana, una assignatura que considero pendent”.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play